V počastitev začetka gibanja se bo letos zvrstila cela vrsta dogodkov pod skupnim imenom 25. obletnica Magnus festivala – 25 let homo gibanja, ki bodo potekali od jutri pa do konca meseca (v organizaciji ŠKUC in drugih skupin LGBT) večinoma v klubih Monokel in Tiffany na Metelkovi ter na drugih lokacijah.

Prvega od dogodkov lahko obiščete že nocoj v klubu Monokel, kjer se bo ob 20. uri začel debatno-filmski večer TRANSakcija, s katerim želijo širiti zavedanje in znanje o transseksualnosti. Dogodek je organiziran v cikel pogovorov in bo še 22. aprila ter 6. in 13. maja: štirje sredini večeri bodo prinesli izbrane filme iz niza dokumentarcev Transgeneration (2005), ki predstavlja osebne zgodbe štirih transseksualnih ameriških študentov. Pogovarjali se bodo o izkušnjah transseksualcev in drugih transspolnih oseb v Sloveniji, obenem pa bo stekla predstavitev aktualnih slovenskih projektov na temo transseksualnosti in transspolnosti. Jutri se bo praznovanje obletnice začelo tudi uradno, ko se bo ob 20. uri v Galeriji Škuc začel tradicionalni literarni večer LGBT, na katerem bodo med drugimi brali svoja dela Stella Ančimer, Urban Belina, Teodora Ghersini, Kristina Hočevar, Petra Hrovatin, Vesna Lemaić, Iztok Majhenič, Gašper Malej, Brane Mozetič, Urška Sterle, Nataša Sukič in Suzana Tratnik.

Dogajanje ob obletnici se bo intenzivno nadaljevalo prihodnji četrtek, 23. aprila, ko bo med 12. in 14. uro v banketni dvorani Mestne hiše slavnostna okrogla miza z naslovom 25 let pozneje, dan kasneje pa bo v klubih Tiffany in Monokel odprtje kulturnega centra LGBT Q skupaj z odprtjem razstave arhivskega gradiva ter s stand up komedijo z Urško Sterle. V obeh klubih bodo naslednji vikend v popoldanskih urah potekali grafitarska, kiparska in slikarska delavnica ter filmski večer, kjer bodo predvajali filma Pred Stonewallom in Po Stonewallu. V torek, 28. aprila, bodo v klubih pripravili bralni krožek s prozo in poezijo slovenskih piscev LGBT, ki se bo začel ob 19. uri, sledil pa mu bo filmski večer, na katerem bodo na ogled nekateri slovenski kratki in daljši filmi LGBT. Sredin večer bo v znamenju umetniške akcije ter instalacije Kje so naše kosti? na dvorišču obeh klubov, sklepni večer pa bo ponudil še razstavo izdelkov iz delavnic ter pogovor z naslovom Queer brez meja, v katerem bodo udeleženci pregledali nove izzive aktivizma LGBT.

Prvi festival Magnus je bil v Ljubljani od 23. do 29. aprila 1984 z naslovom Homoseksualnost in kultura, ime pa je dobil po Magnusu Hirschfeldu, ustanovitelju Znanstveno-humanitarnega odbora oziroma Inštituta za spolne raziskave, ki je deloval v Berlinu med letoma 1897 in 1933. Prizorišča dogajanja so bila Galerija Škuc, KinoŠkuc - Križanke, Filozofska fakulteta in Disko FV v Šiški, organizator pa je bil Škuc - Forum oziroma Bogdan Lešnik, Aldo Ivančić, Marina Gržinić, Barbara Borčić, Neven Korda, Zemira Alajbegović in drugi. Festival velja za eno ključnih pobud kultiviranja civilne družbe osemdesetih let prejšnjega stoletja.