Pri nas so organizatorji za voditelja izbrali

Jonasa

, ki se zdi za tako oddajo še kako primeren, navsezadnje se ga vsi spomnimo iz kviza Lepo je biti milijonar, v katerem je znal tekmovalce, prepričane o svojem odgovoru, prepričati o nasprotnem.

Vse za denar

V prvi oddaji smo poslušali vprašanja in odgovore, ki so prvega gosta povsem razkrili. Vrstile so se podrobnosti o njegovih odnosih z ženo, varanju, nasilju v družini, po resnici je razkril celo to, da ima sin težave z drogo. No, na koncu je kljub iskrenosti ostal brez vsega: zlagal pa naj bi se, prosto po Jonasu, o razlogu za nastop v kvizu. Vsaj tako naj bi pokazal poligrafski preizkus, ki je osnova novega resničnostnega šova.

Neverjetno! Bili smo priče pravi "akciji možganske policije". Tekmovalec se je sicer razburjal in deloval zelo začudeno, ko je izvedel, da naj bi se lagal, navsezadnje je o isti temi govoril še pred pričetkom kviza in je odgovoril enako, češ da je prišel v oddajo predvsem zaradi denarja. Njegov odziv vsekakor kaže na to, da je bil še sam presenečen nad domnevno nepravilnim odgovorom, še bolj pa preseneča izjava voditelja, ki je ugotavljal, kako slabo poznamo sami sebe.

Vseeno velja razjasniti, kaj laž pravzaprav je. Vsaj po splošni definiciji. To je namerno zavestno potvarjanje ali prikrivanje resnice z namenom, da bi si pridobili neko korist ali da bi se izognili kazni. Tako se nam lahko poraja vprašanje, ali je tekmovalec dejansko lagal pri dokaj banalnem vprašanju, ko pa je na precej bolj zasebna in pereča vprašanja odgovoril iskreno, ali pa so organizatorji oddaje resnico nekoliko priredili. Prva žrtev resnice je bil 63-letni Jože Jeršin iz Medvod, ki je pravilno odgovoril na 18 vprašanj in bi lahko odnesel 10 tisoč evrov, če ne bi več odgovarjal.

Skupinski seks v avtu

Na rob zapletu v prvi slovenski oddaji se velja spomniti primera iz hrvaške različice oddaje, v kateri je tekmovalka ostala brez vsega do tedaj zasluženega prav pri zadnjem vprašanju, ko se je zlagala, češ, da ni imela spolnega odnosa z dvema moškima med vožnjo v avtomobilu. Omenjeno dejanje meji na realno mogoče izvedljivo ravnanje, poleg tega je tekmovalka že pred tem priznala staršem, da je imela spolne odnose z več moškimi, torej se ponovno pojavlja enak dvom, zakaj bi lagala o banalni stvari. Na Hrvaškem se je primer tako razvnel, da je za enega od časopisov spregovoril celo Romeo Vrečko, človek, ki za hrvaško oddajo opravlja poligrafske teste. Njegovi odgovori pa niso bili najbolj prepričljivi, poleg tega so bili še povsem v nasprotju z odgovori in vedenjem tekmovalke.

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)