Švica je tako sredi tedna po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedala, da bo uporabila pravico do veta in zamrznila svoj prispevek v višini 136.000 evrov v proračunsko linijo OECD za sodelovanje s skupino 20 najrazvitejših in najhitreje rastočih držav (G20).

"Gre za relativno skromno vsoto, vendar pa je to simbolična in močna gesta," so dejali na švicarskem finančnem ministrstvu in dodali, da je "Švica pripravljena odmrzniti sredstva, če se OECD zaveže, da bo predhodno obvestil Švico, ko bo skupini G20 predal dokumente".

Švico je namreč zelo ujezilo, ker jo je organizacija 30 razvitih industrijskih držav, katere članica je tudi sama, uvrstila na seznam 38 davčnih jurisdikcij, ki so se zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu, a zaenkrat še niso v večjem merilu uvedle ustreznih ukrepov. Ta seznam je razdeljen na t.i. davčne oaze in na druge finančne centre, na njem pa so poleg Švice na primer še Avstrija, Belgija, Brunej, Čile, Liechtenstein, Luksemburg, Monako, Singapur in Bahami.

OECD je na zahtevo skupine G20 takoj po vrhunskem srečanju skupine v začetku meseca v Londonu objavila tudi črni seznam nesodelujočih davčnih jurisdikcij, na kateri so se znašli Kostarika, Malezija, Filipini in Urugvaj, vendar pa jih je slab teden zatem prestavila na sivi seznam, saj so se države v polnosti zavezale k izmenjavi davčnih podatkov.

Švicarski finančni minister Hans-Rudolf Merz je po objavi seznama obžaloval, da je Švica končala na t.i. sivem seznamu. Izrazil je nestrinjanje s kriteriji, ki jih je OECD uporabila pri pripravi seznama, in zatrdil, da Švica ni davčna oaza.

Švica se je namreč sredi marca zavezala, da se bo ravnala po standardih OECD za izmenjavo davčnih podatkov ter z drugimi državami sodelovala "od primera do primera" in na temelju "konkretne ter utemeljene zahteve". V ta namen bo z državami sklenila tudi dvostranske sporazume.

"Švica vedno drži obljubo," je takrat zagotovil Merz in pri tem obžaloval, da Švica ni bila "v nobenem trenutku vključena v pripravo seznama", pa čeprav je članica OECD.

Generalni sekretar OECD Angel Gurria je ta teden v pismu Merzu opozoril na netočnosti švicarskih trditev. "Ni črnih seznamov in OECD Švice ni vključila oz. ji ni grozila z vključitvijo na noben črn seznam. Delili smo le kriterije, ki so jih odobrili naši odbori, in podatke o jurisdikcijah, ki sprejemajo oz. ne sprejemajo standarda OECD," je zapisal.

"Kot zelo dobro veste, nima Švica še niti enega sporazuma o izmenjavi davčnih podatkov, ki bi bil v skladu s standardi OECD," je še poudaril in pojasnil, da so podatki, ki jih je organizacija predstavila G20, temeljili na dejstvih in niso vsebovali nobenih sodb.

Obenem je Gurria pohvalil odločitev Švice, da se bo ravnala po standardih OECD, in jo označil za "pogumno in pravilno". Državi naj bi tudi omogočila, da "v celoti uživa koristi od svoje vloge v svetovnem gospodarstvu".