"Vsako cepljenje predstavlja določeno tveganje, vendar ima cepivo vsa potrebna dovoljenja, tako evropske agencije za zdravila, slovenskih strokovnih komisij in zdravstvenega sveta," je na današnji novinarski konferenci dejala Zalokar Oražmova.

Strokovnjakinja z Onkološkega inštituta Ljubljana Marjetka Uršič Vrščaj pa je izpostavila, da je cepivo preizkušeno ter da so stranski učinki po raziskavah zelo nizki. Po njenih besedah cepljenje proti HPV zmanjša tveganje obolelosti za rakom na materničnem vratu za skoraj 80 odstotkov, HPV pa je ključni povzročitelj tega raka.

Cepljenje proti HPV je tako najsodobnejši način preprečevanja raka na materničnem vratu, je poudarila.

Slovenija je po njenih besedah na 16. mestu med državami članicami EU po obolelosti za omenjenim rakom. Ob tem je Uršič Vrščajeva poudarila, da je brezplačno cepljenje proti HPV uvedlo že 14 držav članic, med drugim tudi tiste, ki imajo nižjo obolelost za rakom materničnega vratu kot Slovenija.

Zgodnejše cepljenje je potrebno tudi zaradi vse zgodnejših spolnih odnosov

Uršič Vrščajeva je izpostavila pravilno informiranje glede obolelosti, cepljenja in zdravljenja, izpostavila pa je tudi spolno vzgojo in opozorila na vse zgodnejše spolne odnose, ki zahtevajo tudi zgodnejše cepljenje.

Kot je povedala, stroka sicer priporoča uporabo kondomov, a zlasti zaradi drugih spolno prenosljivih bolezni. "Priporočamo uporabo kondoma, a ne smemo dati lažne informacije, da uporaba kondoma predstavlja celovito zaščito proti HPV, ker to ni res," je še poudarila ginekologinja.

Po besedah Zalokar Oražmove se je slovenska stroka s cepljenjem strinjala že junija lani, od tedaj pa je bilo vprašanje zgolj zagotavljanje finančnih sredstev. Poslanka je izpostavila preventivni pomen cepljenja, a obenem poudarila, da nobena deklica v to ne bo prisiljena.

Zalokar Oražmova je še dejala, da je bila zgrožena ob članku v Delu, ki je pisal o cepljenju in "prodajal pomisleke na nepravih temeljih".

Po njenih besedah v članku piše, da je minister "deklice neodgovorno izpostavil mednarodnemu preizkusu farmacevtske industrije". "Pri tem ne gre za nikakršen preizkus ali eksperimentiranje, zdravilo je registrirano in ima vsa dovoljenja in strokovne preverbe," je poudarila poslanka.

Del sredstev za cepljenje je po njenih besedah minister za zdravje Borut Miklavčič "izpogajal", del sredstev pa bodo dale zdravstvene zavarovalnice. Slednje bi morali pozdraviti, ne pa "pisati, da so denar ukradli iz naših žepov", je prepričana Zalokar Oražmova, ob čemer dodaja, da je takšno pisanje "skrajno cinično".