Trener, menedžer in soprog Helene Javornik Borut Podgornik je pred dvema tednoma na novinarski konferenci uvodoma pojasnil, da mu je v vsej zgodbi žal le to, da sta s Heleno sprejela ponudbo Walterja Mayerja, da bi trenirali skupaj z avstrijsko dolgoprogašico in njegovo zasebno partnerico Evo Mario Gradwohl.

Podgornik je predstavil tudi teorijo zarote, po kateri naj bi bila po lanskem marčevskem uličnem teku v Avstriji dva izmed treh vzorcev, ki so jih dali Javornikova, Gradwohlova in Susanne Pumper (tudi prisotna v razkriti verigi) pozitivna. To je Podgorniku sporočil Mayer, ki naj bi dobil podatke iz dobro obveščenih laboratorijskih virov. V nadaljevanju se je izkazalo, da je bilo to res, negativna pa je bila le Eva Maria Gradwohl. Podgornik je vse skupaj pojasnil s trditvijo, da so bile v vzorcu Helene Javornik sumljive packe, zaradi katerih ni bila kaznovana pred protidopiško komisijo Atletske zveze Slovenije, vzorec Eve Marie Grandwohl pa je bil nenormalno čist.

Le nekaj dni, preden je Helena Javornik padla na dopinškem testu v Avstriji, je bila druščina Granwohl-Mayer-Javornik-Podgornik skupaj na štajerskem prvenstvu v krosu (Javornikova ni nastopila), kar potrjujejo slike s spletne strani Eve Marie Gradwohl.

Dopinška veriga je razkrila tudi druga imena, s katerima je v športni poti sodelovala Helena Javornik. To sta nemški trener Helmut Stechemesser in avstrijski menedžer Robert Wagner.

V Dnevniku je dne 11. decembra leta 2000 pisalo: Lastnica vseh mogočih državnih rekordov od 1.500 metrov do maratona pri 34 letih na srečo vztraja v druščini tekačic. Še več, v zadnjih tednih pospešeno trenira pod vodstvom uglednega strokovnjaka, Nemca Helmuta Stechemesserja. Stechemesser je doktor medicine, ki dela v Auchbachu pri Linzu in trenira odlično srednjeprogašico Stephanie Graf (tudi ime v verigi - op. p.), ki je na olimpijskih igrah v Sydneyju na 800 metrov osvojila srebrno kolajno. Kako se je Javornikova znašla pod njegovim vodstvom? "Po neuspehu na olimpijskih igrah (v Sydneyju 2000 - op. p.) sem ugotovila, da je sprememba nujna. S pomočjo dosedanjega trenerja Boruta Podgornika sem uspela navezati stike s Stechemesserjem in zdaj že sedem tednov delam po njegovem načrtu. Borut seveda še vedno dela z menoj, pomaga pri komunikaciji s Stechemesserjem in je izvajalec njegovega programa." V enem od nadaljnjih vprašanj je sedaj 43-letna Javornikova odgovorila: "Za moje tekme bo skrbel menedžer Robert Wagner iz Avstrije, ki to počne tudi za Grafovo in Brigito Langerholc."