Med slavnostnim dogodkom, ki je trajal kar 43 minut, so med drugim spregovorili predsednik ZDA Barack Obama, guverner Floride Charlie Crist, predsednik kluba s Floride Pat Riley, Mourningov nekdanji trener z Georgetowna John Thompson ter eden od velikanov igre z usnjeno oranžno žogo Patrick Ewing. "Pred samo osmimi leti, kratkimi osmimi leti, si tega trenutka nisem mogel predstavljati," je osvetljen z žarometi dejal 39-letni Mourning nekaj trenutkov, preden so upokojili njegov dres s številko 33 in dodal: "To je eden najlepših trenutkov v mojem življenju in izredno sem vesel, da me je doletela ta čast." "Zoju" so leta 2000 sporočili, da ima hudo bolano ledvico. Leta 2003 je odšel na presaditev, zdravniki pa so mu z žalostjo sporočili, da ne bo mogel nikoli več nastopati pod obroči lige NBA. A se je žilavi velikan vrnil na košarkarski parket in leta 2006 osvojil šampionski prstan, ki se mu je do tedaj spretno izmikal.

"Želim ti sporočiti, kako zelo smo vsi ponosni na vse, kar si dosegel v času svoje športne poti. Nisi le vrhunski športnik, marveč imaš tudi veliko srce, saj ob vseh uspehih nisi pozabil na tiste, ki nimajo take sreče in so prikrajšani za veselje, ki ga ponuja življenje. Bil si in ostajaš pravi vodja," je slavljencu napisal predsednik ZDA Barack Obama. Vodstvo kluba s Floride je svojemu dolgoletnemu članu pripravila zares spektakularno ozračje. Gledalci so prejeli transparente z Alonzovim imenom, na igrišču so se vrtele številke 33, na ogromnih ekranih pa so se predvajale najboljše poteze in vrhunci njegove kariere.

Med gledalci se je zbralo tudi veliko prijateljev simpatičnega orjaka, sicer očeta dveh otrok, med drugimi Dikembe Mutombo, pri 42 letih še vedno aktivni center Raket iz Houstona, in Jason Cooper, bratranec, ki je leta 2003 Mourningu podaril ledvico. "Na Alonza gledam kot na mlajšega brata, ki ga nikoli nisem imel. Če bi ga imel, bi si želel, da bi imel enake lastnosti kot Alonzo Mourning: njegov karakter, delovne navade, prizadevnost za pomaganje drugim, način življenja... Res je velik človek in odlična oseba," je pohvale na nekdanjega rivala pod košarkarskimi obroči stresal Patrick Ewing. "Zo" je pred pričetkom slovesnosti razkril, da so številni njegovi prijatelji sprejemali stave, ali bo med dogodkom zajokal ali ne. Obljubil je, da jim bo dokazal, da lahko zadrži solze. A bolj, ko so se slavnostni govori vrstili, bolj so se Alonzu rosile oči. Ko se je dres z njegovim imenom in številko končno začel vzpenjati v zrak, so se mu po licih usule solze, ustnice pa so se mu tresle kot majhnemu otroku, ki so mu starši ravnokar zaplenili najljubšo sladkarijo. "Kar poberite svoj denar," je še izustil in nato za vedno zapustil košarkarske parkete.