Kljub temu naj bi Bavčar Istrabenz vendarle zapustil še pred 15. majem. Da je pripravljen oditi iz družbe, je včeraj sporočil v izjavi za javnost. "Nadzornemu svetu Istrabenza sem že danes predlagal, da naj v interesu družbe ponovno preuči nastalo situacijo. Obenem pa bankam upnicam predlagam, da glede na okoliščine upravi predlaga imenovanje prokurista, ki ga ta lahko imenuje nemudoma," je dejal Bavčar in ob tem dodal, da se je za "zagotovitev organiziranega načina reševanja težke finančne situacije v Istrabenzu pripravljen umakniti tudi iz lastništva v Maksimi Holding".

Po naših informacijah naj bi se nadzorni svet Istrabenz sestal še ta teden, pri čemer naj bi več bank upnic na sestanku ocenilo, da naj bi imel Bavčar tudi po morebitnem odstopu - prek novoimenovanega člana uprave Bogdana Topiča - relativno velik vpliv na odločanje v Istrabenzu. Odstop Bavčarja od včeraj spet zahteva tudi Petrol, ki se je še pred dnevi pri branjenju Bavčarja skliceval na zakonodajo.

Po neuradnih informacijah večina bank upnic še vedno ni naklonjena skupnemu sprejetju radikalnejših stališč, povezanih s sanacijo Istrabenza, čeprav so predstavniki nekaterih izmed njih po naših informacijah na včerajšnjem sestanku omenjali možnost lastniškega vstopa bank v koprski holding, nekatere tuje banke pa se zavzemajo tudi za njegov čimprejšnji stečaj. Novo zavlačevanje v družbi naj bi, tako poznavalci, poleg Bavčarju najbolj ustrezalo banki Unicredit Slovenija, ki jo vodi France Arhar. 20. aprila bo namreč iztekel enoletni rok (ta teče od dneva sklenitve reodkupnih pogodb), po katerem bi druge banke zaradi domnevnih kršitev pogodbenih klavzul lahko izpodbijale sklenitev pogodb o začasni prodaji posameznega premoženja. Nadaljnji ukrepi bank in datumi sestankov naj bi bili v veliki meri odvisni tudi od ugotovitev A. T. Kearneyja, ki naj bi imel v minulih dneh težave pri pridobivanju podatkov iz Istrabenza.

Več kazalcev poslovanja in vrednotenja Skupine Istrabenz si lahko ogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij oziroma na tej povezavi.