Bernhard Kohl je na tiskovni konferenci razkril prakso, da mu je do dopinga pomagal njegov menedžer Stefan Matschiner. Že naslednje jutro je avstrijska policija Matschinerja priprla, ker se je bala, da bi uničil dokaze za nedovoljeno trgovino s prepovedanimi dopinškimi substancami, kar je po avstrijskih zakonih od leta 2008 tudi kaznivo.

Že pred tem je Matschinerja obtožila avstrijska triatlonka Lisa Hutthaler, ki je bila jeseni prav tako kaznovana z dveletno kaznijo zaradi uporabe eritropoetina (EPO). Hutthallerjeva, ki je julija 2008 z 20.000 evri poskušala podkupiti vodjo antidopinškega laboratorija na Dunaju, da prikrije test B, je razkrila, da ji je Matschiner pomagal z EPO. Ta podatek je bil le manjkajoči člen, ki je povezal celo mrežo, v kateri so bili tudi nekdanji trener Walter Mayer, kolesar Christof Kerschbaum (v verigi ni naveden), dunajski zdravnik s pediatrične klinike ter eden od farmacevtov.

Matschiner je bil menedžer kolesarja Kohla in tudi Danca Michaela Rasmussna (v verigi ni naveden), ki so ga spodili z dirke Tour de France leta 2007. Rasmussen je kar nekaj let dirkal za avstrijski klub, preden je zaslovel v dresu nizozemskega Rabobanka. V razkriti avstrijski verigi tudi ni navedeno, da je Walter Mayer sodeloval v dopinški aferi, v kateri sta bila vpletena biatlonca Wolfgang Perner (3. mesto OI 2002) in Wolfgang Rottmann ter tekači Roland Tauber, Johannes Eder, Jurgen Pinter in Roland Diethart, ki imajo doživljenjsko prepoved nastopa na olimpijskih igrah zaradi uporabe prepovedanih metod (krvnega dopinga) na OI v Torinu.

Večjo tabelo najdete tukaj!

V povezavi, ki so jo prek najboljšega evropskega tekača vseh časov na 3000 m z zaprekami Simona Vroemna (tudi evropski rekorder) razkrili Nizozemci, sta med večino avstrijskimi imeni razkriti tudi dve slovenski.

Jolanda Čeplak, ki ji bo letos julija potekla dveletna kazen zaradi eritropoetina, je druga z vrha verige, kamor sta jo postavili dve pomembni imeni. Njen menedžer Robert Wagner je v atletskem in športnem svetu znan kot človek, ki je služil velike denarje na račun "umazanih" športnikov. Njegovi varovanci so si pomagali z modafinilom (sicer ga veterinarji predpisujejo konjem), ki ga je uporabljala ameriška šprinterka Kelly White, številnimi zvrstmi steroidov, ki jih je uporabljal tudi sloviti Kanadčan Ben Johnson, do eritropoetinov. Wagner naj bi bil udeležen še v enem procesu, ko naj bi pred tremi leti po obtožbah Angela Heredieja sodeloval v procesu BALCO. 36-letni Mehičan je bil glavni prekupčevalec nedovoljenih sredstev za številne atlete. Ujel ga je FBI, v zadnjem času pa je glavna priča na ameriškem sodišču. Sin profesorja kemije je devet let z nedovoljenimi poživili oskrboval atlete z Jamajke, ZDA, Bahamov in Mehike. Lani je v intevjuju za nemški časnik Spiegel spregovoril o Mauriceu Greenu, Jeromu Youngu in tudi o Robertu Wagnerju, za katerega je dejal, da je hotel svoje atlete na največje mitinge pripeljati v najboljši formi, kar je avstrijski menedžer sicer zanikal.

Drugo ime, ki je pripeljalo Jolando Čeplak na mesto podprvakinje piramide, pa je nemški trener Helmut Stechemesser, ki naj bi po ugotovitvah nizozemskih raziskovalcev sodeloval z bronasto iz olimpijskih iger v Atenah.

Drugo slovensko ime, ki je na prikazani verigi postalo nesmrtno, je Boštjan Buč, najboljši slovenski tekač vseh časov na 3000 m z zaprekami. Velenjčan naj bi tudi sodeloval z dvema pomembnima členoma verige. Prvi je njegov menedžer Stefan Matschiner, ki ima najbolj raztegnjene krake v verigi, povezan pa je praktično z vsemi imeni. Drugi pa Simon Vroemen, ki je v zadnjih letih Bučev trener. Nizozemci so slovenskega srednjeprogaša pospremili s podpisom, da uživa dvomljiv ugled, a nikoli ni bil ujet.

Zanimivo je, da zadnje dva dneva afero Matschiner ali SOKO doping, kot so ji nadeli ime, povezujejo z vse več imeni. V javnost prihaja vse več podrobnosti. Kot denimo ta (razkril jo je Berhnard Kohl) z Walterjem Mayerjem, ki naj bi imel pred časom v hotelu v Ramsauu kar svojo sobo številka 8, opremljeno za krvne transfuzije. Med gosti naj bi bila poleg kolesarja Rasmussna tudi najboljši avstrijski tekač Christian Hoffmann in celo estonski šampion, letošnji svetovni prvak v Liberecu Andrus Veerpalu. Nihče ni bil nikoli pozitiven na dopinških kontrolah. Vpletenost zanikajo.