"Podal sem odstop s funkcije, vendar ne zaradi poraza v tekmi z Nizozemsko, saj so bili glede na trenutno kakovost in razmere v naši ekipi na fizičnem planu 'tulipani' absolutni favoriti, temveč zaradi porušene discipline in specifičnega odnosa dela nogometašev do medijev," je Katanec izjavil za uradno spletno stran Nogometne zveze Makedonije (FFM). Katanec je poudaril, da je "prezadovoljen s prikazanimi igrami" v času njegovega selektorskega mandata, no "z majhnimi izjemami".

"Morebiti so se zadeve zaostrile po tistem nesrečnem porazu na Islandiji, ki je korenito spremenil naše načrte, ne pa tudi ambicij. Makedonija z dvema zmagama v Skopju (junija proti Norveški in Islandiji) lahko obdrži možnosti za drugo mesto v skupini in zaradi tega menim, da me mora naslediti nekdo, ki bo povrnil dobro ozračje v nacionalno ekipo, kar je osnovni pogoj za uspešno igranje v nadaljevanju kvalifikacij," je izjavil Katanec, ki je reprezentanco Makedonije prevzel februarja 2006, oktobra 2007 pa je podaljšal pogodbo do konca kvalifikacij za SP 2010.

"Lahko potrdim, da Srečko ni več naš selektor. Do njegovega odhoda je prišlo zaradi slabega vzdušja v reprezentanci. S Srečkom sva se dogovorila, da prekineva pogodbo. Poudarjam pa, da do tega ni prišlo zaradi poraza proti Nizozemski, ampak zaradi tega, kar se je zgodilo v ekipi," je za spletno stran zurnal24.si dejal Hadži-Risteski in dodal, da za prekinitev ni neposredno kriv niti spor Katanca s prvim zvezdnikom Makedonije Goranom Pandevom, "je bil pa morda to začetek slabšanja odnosov v reprezentanci".

Katanca so mediji v Makedoniji bolj ali manj ves čas napadali in mu ob pomanjkanju zanje dovolj dobrih rezultatov očitali to, da je premalo prisoten v Makedoniji.

FFM je sporočila, da je s Katancem sporazumno prekinila pogodbo in da so s 1. aprilom letos prenehale vse obveznosti celotnega strokovnega štaba državne reprezentance. V naslednjih dneh bo upravni odbor zveze FFM obravnaval novo nastale razmere v reprezentanci in sprejel odločitve o nadaljnjih korakih, so sporočili iz zveze.

Sicer pa je Katanec slovensko izbrano vrsto popeljal tako na evropsko prvenstvo leta 2000 kot na svetovno dve leti pozneje. Mnogi slovenski ljubitelji nogometa si ga želijo znova videti kot slovenskega selektorja, ni pa skrivnost, da si ga kot trenerja svojega kluba želi tudi lastnik Interblocka Joc Pečečnik.