Pojasnil je, da so kljub temu uspeli doseči skoraj enako število smučarjev kot v sezoni 2007/2008. Božičnik je tudi dejal, da se je povečal obisk za poldnevno in nočno smuko, za dopolnitev in popestritev zimskih programov pa so skupaj s partnerjem Olimpijskim komitejem Slovenije - Šport za vse pripravili zanimive dogodke za imetnike kartice Active Slovenija v slovenskih gorskih centrih.

Prvo tovrstno srečanje je bilo januarja na Rogli, srečanja pa se bodo nadaljevala tudi v poletni sezoni, s poudarkom na pohodništvu in gorskem kolesarjenju. Zbornica gorskih centrov bo tako sodelovala tudi v akciji Slovenija kolesari.

V smučarski sezoni 2008/2009 je obratovalo 32 smučišč, občasno tudi 13 manjših. Največ snega je zapadlo na Kaninu, in sicer do šest metrov, na Voglu štiri metre, na Krvavcu pa tri metre. V letošnji sezoni je poleg eskimske vasi na Krvavcu bila na novo odprta tudi na Rogli.

Božičnik ocenjuje, da na slovenskih smučiščih zelo dobro delujejo smučarske šole, vrtci na snegu ter sankališča. Prav tako so iz sezone v sezono vse bolj popularni parki snowfun, za zdaj jih je na slovenskih smučiščih šest.

"Za nadaljnji razvoj žičniškega sistema v sklopu gorskih centrov je izrednega pomena zaključena Strategija izgradnje žičniških sistemov v RS, pod okriljem ministrstva za promet. Ta projekt se med drugim tudi navezuje na Razvojni načrt slovenskega turizma, ki ga je sprejela slovenska vlada na predlog direktorata za turizem pri ministrstvu za gospodarstvo," je dejal Božičnik.

Dodal je tudi, da se za uspešno uresničevanje omenjenega projekta v praksi pripravlja tudi resolucija, ki bo dopolnjena s konkretnimi turističnimi programi, ki temeljijo na destinacijah in jo bo v obliki ustreznega dokumenta sprejela tudi vlada.

Po Božičnikovih besedah je tudi letošnja smučarska sezona pokazala, da so naložbe v turistično dejavnost nujno potrebne. Na voljo je še vedno nekaj sredstev iz različnih EU skladov, če bodo gorski centri uspeli pridobiti ta denar, ga bodo vložili v posodobitev turistične infrastrukture.

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo oktobra, novembra in decembra lani v žičniškem prometu v Sloveniji prepeljanih okrog štiri milijone potnikov, kar je za 15 odstotkov več kot v zadnjem četrtletju leta 2007. Promet se je povečal na nihalkah, sedežnicah in vlečnicah. Število obratovalnih dni pa je v zadnjih treh mesecih lanskega leta glede na enako obdobje kot leto prej zvišalo za 29 odstotkov.