Raziskava, ki so jo izvedli med 13. in 17. decembrom lani in v kateri je sodelovalo 26.500 vprašanih iz vseh 27 članic EU in Norveške, je pokazala, da 26 Evropejcev kadi redno, pet odstotkov pa občasno. V Sloveniji je rednih kadilcev 17 odstotkov, občasnih pa pet odstotkov.

Na prvem mestu po deležu kadilcev je Grčija z 42 odstotki kadilcev, sledita ji Bolgarija z 39 in Latvija s 37 odstotki kadilcev. Na dnu lestvice je poleg Slovenije še Švedska s 25 odstotki kadilcev.

Skoraj polovica oz. 46 odstotkov Evropejcev, je navedlo, da niso nikoli kadili, medtem ko jih je 22 odstotkov kajenje opustilo. V Sloveniji ni nikoli kadilo 55 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je 22 odstotkov opustilo to razvado.

Čeprav v vse več članicah unije velja prepoved kajenja na delovnem mestu, skoraj petina vprašanih (19 odstotkov) trdi, da so v službi še vedno izpostavljeni cigaretnemu dimu. Med najbolj izpostavljeni so znova Grki, saj jih je na delovnem mestu tobačnemu dimu izpostavljenih 60 odstotkov. V Atenah so sicer leta 2002 prepovedali kajenje na javnem mestu, a prepoved ostaja le mrtva črka na papirju. V Sloveniji na delovnem mestu pasivno kadi 14 odstotkov vprašanih.

So pa Evropejci precej skeptični do napisov na cigaretnih škatlicah, kot je denimo "Kajenje ubija". Le 31 odstotkov vseh vprašanih ocenjuje, da so učinkoviti, medtem ko jih med kadilci le 21 odstotkov meni, da taki napisi dejansko prispevajo k zmanjšanju kajenja, še kaže Eurobarometer.