Kot je po seji pojasnil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, bo varuh konkurence imel po novem dostop tudi do osebnih podatkov v okviru preiskave, kjer se je zapletlo lani ob preiskavi domnevnega kartelnega sodelovanja trgovcev.

Zakon bi tako omogočil uporabo podatkov z računalniških trdih diskov. Spomnimo, urad varuha konkurence je ob preiskavi trgovcev zasegel tudi podatke na računalniških diskih, njihovo uporabo pa je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar prepovedala.

V odločitev je nato poseglo sodišče, ki je deloma pritrdilo uradu. Kot smo poročali včeraj, je pravosodno ministrstvo opozarjalo, da je področje elektronskih komunikacij "dokaj omejevalno urejeno v določbah o pravici do komunikacijske zasebnosti" že po ustavi, očitno pa so se na pogajanjih zadnje dni dogovorili. Pirc Musarjeva je včeraj dejala, da so se o predlogu sprememb zakona uskladili. Kot je pojasnila, bo urad lahko dostopal do podatkov na trdih diskih, ki so jih pridobili v okviru preiskav na primer policisti.

Predlog zakona predvideva še možnost razširitve postopka pred uradom tudi po izdaji povzetka relevantnih dejstev. UVK lahko namreč šele po prejemu izjav o povzetku ugotovi, da predstavlja ravnanje naslovnika tudi kakšno kršitev, ki ni predmet obravnave pred uradom, oziroma da je treba v postopek vključiti tudi druge subjekte, zoper katere se konkretni postopek še ne vodi.

Predlog opredeljuje tudi postopek opustitve globe, predvideva pa tudi možnost znižanja globe za storilce, ki delujejo v kartelu. "Program prizanesljivosti predstavlja enega od najpomembnejših sredstev pri odkrivanju kartelov," pojasnjuje predlagatelj. "Gre za institut skesanca," je dejal Lahovnik, omogoča pa, da se tistemu, ki sodeluje v kartelu, vendar sodeluje z uradom pri preiskavi, zniža globa.

Poleg tega predlog novele predvideva tudi sankcioniranje oseb, ki niso stranke v postopku pred uradom, a ovirajo pooblaščene osebe pri izvajanju preiskave. Globa se giblje do 50.000 evrov.