V EM.tronicu so povedali, da je podjetje financiralo zgolj stranko DeSUS. Toda čeprav je v pogodbi za nakup oklepnikov zapisana protikorupcijska klavzula, ki izvajalcu prepoveduje financiranje političnih strank, je v tem primeru najverjetneje ne bo možno uporabiti, saj financiranja strank ne prepoveduje podizvajalcem, kar je bil v tem primeru EM.tronic.

Zadeva je že na prvi pogled videti sporna, saj je podjetje, ki posluje z obrambnim ministrstvom, financiralo stranko, ki jo vodi obrambni minister. Razlaga, ki nam jo je ponudil direktor EM.tronica Rudolf Pečovnik, pa ne dokazuje kaznivega naklepa. "Poglejte, stvar je zelo preprosta. Sam sem dve leti pred pokojem, številni moji kolegi iz nekdanje tovarne TAM pa so že upokojeni in člani DeSUS. Ob druženjih na tenisu in golfu so me nagovarjali, naj kaj prispevamo za stranko in tako je podjetje stranki doniralo 5000 evrov," je dejal. EM.tronic sicer ni dobavitelj orožja, ampak podjetje, ki razvija programsko opremo. Pri oklepnikih cobra so razvili programske rešitve za krmiljenje sistemov RKB.

Na drugi strani predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos pravi, da ta problematika v Sloveniji ni urejena s predpisi. "Bo pa te stvari zagotovo treba rešiti ob spremembah zakonodaje na področju financiranja političnih strank in volilnih kampanj," pravi Kos.

Če bi torej v tej zadevi prišla v poštev kakšna odgovornost, bi to lahko bila politična odgovornost Karla Erjavca, ki je danes minister za okolje. Njegovo odgovornost bi lahko zahteval tudi premier Borut Pahor. Iz njegovega kabineta so nam včeraj sporočili, da ni dosegljiv, bo pa morda odgovor na to vprašanje ponudil v prihodnjih dneh.