Nadzorniki so se na ponedeljkovi seji seznanili, da dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij med holdinško družbo Istrabenz, bankami upnicami in največjimi tremi delničarji družbe z dne 26. marca ni bil sklenjen in ni stopil v veljavo.

"Glede na to, da dogovor ni bil sklenjen, je uprava družbe nadzorni svet seznanila, da je holdinška družba s 30. marcem insolventna v smislu zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju," je danes na novinarski konferenci v Kopru dejal Toplak in dodal, da je uprava holdinga Istrabenz ob nastopu tega stanja do nadaljnjega dolžna ravnati v skladu z omenjenim zakonom.

Po besedah predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, ki je v ponedeljek odstopil s položaja, funkcijo pa bo opravljal do 15. maja, mora zdaj uprava v roku enega meseca pripraviti načrt finančnega prestrukturiranja. "Gre za zelo zahteven načrt, ki ga je treba pripraviti ob sodelovanju institucij, ki so pooblaščene za vrednotenje," je pojasnil in dodal, da je vsako vprašanje o finančnem načrtu zaenkrat preuranjeno.

Uprava bo po pripravi načrta z njim seznanila nadzorni svet, ki bo v določenem časovnem roku podal mnenje, uprava pa nato v naslednjih dveh mesecih tak načrt predloži sodišču, je postopek finančnega prestrukturiranja pojasnil Bavčar. Ob tem je poudaril, da obstaja tudi možnost dogovora med vsemi udeleženci v procesu mimo sodne poti.

Bavčar je kot pomembno vprašanje pri procesu finančnega prestrukturiranja Istrabenza izpostavil tudi dokapitalizacijo holdinške družbe, s katero bi po njegovih besedah obstoječi družbeniki pomembno vplivali na nadaljnji potek prestrukturiranja.

Dolgovi holdinške družbe Istrabenz po Bavčarjevih besedah znašajo 407 milijonov evrov, preostali dolg pa je iz naslova reodkupnih pogodb. "Ko se bodo unovčevale te pogodbe, se bo zmanjševal tudi dolg holdinga. S tega vidika je pred nami obdobje, v katerem moramo za ta dolg najti dovolj časa in vrednosti, da banke upnice poplačamo in spravimo dolg na raven, ki ga holdinška družba lahko poravnava iz denarnega toka, ki ga ustvarja," je dejal Bavčar.

Toplak, ki so ga na ponedeljkovi seji izvolili za novega predsednika nadzornega sveta, je pojasnil, da je nadzorni svet upravo Istrabenza pri postopku dogovarjanja z bankami podprl. Izhajal je iz ocene, da je sklenitev dogovora z bankami za banke nevtralna operacija - podpis dogovora bi predstavljal sklepanje ustreznih sporazumov in dodatkov k reodkupnim pogodbam.

"Če bi do tega prišlo, nadzorni svet ne bi razglasil nesolvenstnosti," je poudaril Toplak in dodal, da bi ravnanje bank, ki niso dosegle dogovora, zahtevalo neko dodatno presojo o razlogih za tako odločitev.

Uprava Istrabenza je nadzorni svet seznanila, da med bankami ni poenotenega mnenja o določenih vprašanjih. "Pri Istrabenzu gre za različne skupine bank, ki se med seboj ne morejo uskladiti. Določne skupine bank so pristopile k solo akcijam in po moji osebni oceni povzročile dodatno nezaupanje med samimi bankami. Razloge za solo akcije posameznih bank je iskati tudi v določeni stopnji nezaupanja med bankami samimi," je dejal prvi nadzornik Istrabenza.

Dogovor o poslovanju skladno z zakonom o finančnem poslovanju in prisilni poravnavi je "predstavljal pogoj za sklenitev ustreznih sporazumov in dodatkov k reodkupnim pogodbam z bankami, ki so pomembno vplivali na ugotavljanje finančnega izida holdinške družbe z vidika vrednotenja delnic Petrola".

Kot je še povedal Toplak, so od ponedeljka dalje, ko je bila razglašena insolventnost holdinške družbe Istrabenz, vse poteze družbe zamrznjene. To velja, dokler ne bo prišlo do kakovostnega dogovora med družbo, bankami upnicami in lastniki.

Nadzorni svet se je na seji seznanil z lanskimi nerevidiranimi nekonsolidiranimi izkazi koprskega holdinga ter obravnaval postopke, povezane z izredno revizijo poslovanja družbe.

Nadzorniki so še pojasnili, da se Bavčar izrecno odpoveduje odpravnini, o ostalih elementih sporazuma pa bodo odločali na naslednji seji. Sprejeli so sklep takojšnjem začetku postopka širitve uprave. Kadrovska komisija, sestavljena iz članov nadzornega sveta, je po današnjem sestanku pozvala banke upnice in ostale zainteresirane k predložitvi imen potencialnih kandidatov, je pojasnil Toplak.