Spodnja lestvica najboljših zaslužkarjev, domačih in tujih, z uradnih tekem svetovnega pokala kaže razmerja med panogami, tudi popularnost.

Zaslužke krojijo pravilniki Mednarodne smučarske zveze FIS, ki že v osnovi določajo nagradni sklad za panoge. Tako v tekih zmagovalec prejme 15.000 švicarskih frankov (9870 evrov) od 40.000 evrov nagradnega sklada na običajni tekmi. Drugačne vsote so bile na Tour de Ski in finalu "Švedskega Toura". V alpskem smučanju je minimalni nagradni sklad 100.000 frankov (64.100 evrov), Hrvati na Slemenu pa so se tudi letos izprsili do višine 165.000 evrov. V skokih je minimalni sklad 70.000 frankov, v deskanju 30.000.

Mednarodna smučarska zveza FIS je za nordijske discipline (smučarski teki, skoki, nordijska kombinacija) objavila celotno lestvico zaslužkov na tekmah svetovnega pokala, pri drugih panogah je FIS oziroma IBU objavila zaslužke s tekem le delno. Zakopali smo se tudi v nekaj preostalih smučarskih, biatlonskih in deskarskih disciplin in naredili (približno) lestvico zaslužkov tujih in naših športnikov. Ob tem je veliko preračunavanj, saj so ponekod zaslužki v evrih, denimo pri biatlonski IBU. Valuta pri FIS je švicarski frank, a na nekaterih tekmah v alpskem smučanju nagrade delijo v evrih. Pri preračunavanju smo vzeli razmerje, da je en evro vreden 1,52 franka, kot je okrogla srednja vrednost tečajev.

Seveda je ta lestvica zaslužkov samo informativna. Izračun je na podlagi bruto nagradnega sklada, ki ga navajajo FIS in organizatorji tekem ter brez odbitka davka in dohodnine. Hkrati niso všteti posebni skladi in niti sponzorski dodatki.

Petra Majdič je že tretje leto zapored med Slovenci prigarala največ evrov. Kar 94 tisočakov v evrih več kot lani in okroglih 100.000 več kot 2007. Več od nje so na tekmah prejeli le zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih tekih, mladi Švicar Dario Cologna, biatlonski kralj Ole Einar Bjoerndalen, po trije alpski smučarji in smučarke ter trije smučarski skakalci z Gregorjem Schlierenzauerjem, ki je s kar 23 uvrstitvami na zmagovalne stopničke zaslužil 345.065 evrov. Na vrhu zaslužkarjev je zamenjal Thomasa Morgensterna, ki je lani z 264 tisočaki prehitel Bodeja Millerja. Rekord izpred treh let drži zdaj že nekdanja hrvaška alpska smučarka Janica Kostelić, ki je tedaj zaslužila nekaj drobiža več kot 360.000 evrov.

Le trije (Lindsey Vonn, Jean Baptiste Grange in Benjamin Raich) so ubranili visoko uvrstitev poleg Bjoerndalna, ki je bil lani 15. Poleg Petre Majdič je velik skok naredila tudi Tina Maze, ki je s 25 tisočakov poskočila na 116 in bila med alpskimi smučarkami šesta - tako kot po točkah. Zanimivo, da so peta tekačica Italijanka Follis, četrti tekač Nemec Teicmann, peti skakalec Rus Vasilijev in tretji nordijski kombinatorec Američan Demong zaslužili sila podobno: okoli 60.000 evrov.

In še ena zanimiva bilanca. Deset letošnjih najbolj uspešnih zimskih športnikov pri zaslužkih je od lanske deseterice (Majdič, Jerman, Gorza, Maze, Damjan, Flander, Dragšič, Farič, Vajdič, Kranjec) povečalo skupni izkupiček za 116.000 evrov. Mimogrede, Gorza in Dragšič sta letos pri cifri bruto povprečnega osebnega dohodka v Sloveniji, biatlonci Bauer, Dokl, Rupnik nekako pri povprečnem neto dohodku (vsi po 875 evrov), nordijski kombinatorec Mitja Oranič (493 evrov) in skakalec Jernej Damjan pa sta si zaslužila zajamčeni enomesečni dohodek v Sloveniji.