"Nismo še čisto uglašeni" z evropsko komisijo, je poudaril minister in dodal, da bodo potrebni še dodatni razgovori in da rešitev še ni dokončna.

Tajani hoče rešitev do poletne turistične sezone

Komisar Tajani je na vprašanje Dnevnika, če je zadovoljen s predlogom Slovenije, odvrnil, da je "predlog še mogoče izpopolniti". "Pogovarjamo se in pomembno je, da se rešitev najde do poletja, do začetka turistične sezone," je poudaril.

Slovenija je po oceni Vlačiča zadostila zahtevam Bruslja: prvič, predlagala je uvedbo vinjete za krajši čas, in drugič, upoštevala je načelo sorazmernosti pri ceni krajše in letne vinjete. "So nekatere države v EU, ki imajo to razmerje manj ugodno od tega, kar predlaga Slovenija," je pojasnil Vlačič. V primeru Slovenije bi bilo razmerje med ceno tedenske in letne vinjete 15,79 odstotka, na Češkem pa je to razmerje 22 odstotkov.

Vlačič: Cena vinjet je v rokah države

"Rad bi poudaril, da je cena vinjete v pristojnosti države članice v skladu z načelom subsidiarnosti," je jasno povedal minister in dodal, da pričakuje od Bruslja "jasno pojasnilo", kateri so "zadržki, ki se še pojavljajo". Ob tem Vlačič dopušča možnost polletne vinjete; če pa je problem v cenah, potem to ni problem evropske komisije, je dejal. Pojasnil je, da mora Slovenija poskrbeti za odplačilo kreditov za gradnjo avtocest. "Kredite je treba plačati," je poudaril.

Vinjetni sistem je po besedah ministra prinesel številne težave - od nevzdržnosti sistema zaradi premalo pobranega denarja do zadržanja evropskih sredstev. "Vinjete, kolikor so se zdele na prvi pogled ugodne in udobne za državljane, so do neke mere rojene pod nesrečno zvezdo," je dejal minister.

Cilj njegovih včerajšnjih pogovorov v Bruslju je bil zato tudi odmrznitev sredstev za gradnjo avtocest, kar pa je odvisno od uradnega predloga Ljubljane in odgovora Bruslja. Slovenija naj bi, je še dejal minister, posredovala komisiji takšen predlog, kot ga je potrdila vlada minuli teden. Tajani je glede odmrznitve denarja za slovenski avtocestni projekt še dejal, da "dokler ne bo konkretne odločitve, se ne bo zgodilo nič".