Ljubitelji umetnostnega drsanja v Los Angelesu so na svoj račun prišli v moški posamezni konkurenci, saj je slavil domačin Evan Lysacek in tako postal prvi Američan po trinajstih letih (nazadnje je to uspelo Toddu Eldredgu leta 1996), ki je slavil naslov svetovnega prvaka. "Nisem razmišljal ne o zmagi ne o kolajni. Želel sem le narediti dobro predstavo in zadovoljiti domače gledalce," je povedal. Kot kaže sta prav sproščenost in navdih domačega okolja motivirala Lysaceka, ki je spravil na noge vse prisotne v Staples Centru, kljub temu, da se je ubadal s poškodbo leve noge: "Poškodba ni težje narave. V kratkem bom moral dobiti mavec za kakšen mesec dni, nato pa bo noga kot nova."

"Svetovnega prvenstva sem se veselil že dalj časa, še posebej po tem, ko sem izvedel, da se bo vse skupaj dogajalo v Staples Centru," je dejal Lysacek, se udaril po čelu in nadaljeval: "O, moj bog, ljubim to dvorano. Velikokrat jo obiščem, ko igrajo Lakers ali Kings (v ligi NBA in NHL, op. p.). Nekaj živčnosti pred odhodom na led je bilo prisotne, a vse skupaj se je po začetku pretvorilo v adrenalin." Ameriški državni prvak iz leta 2007 in 2008 letošnje sezone ni začel najbolje, a je težave pretvoril v motivacijo. Dosegel je uspeh kariere, kar bo predstavljalo odlično popotnico za olimpijske igre leta 2010 v Vancouvru. "Začetek sezone je bil težak," je dejal pred prejetjem zlate kolajne, nato pa je sledilo rokovanje in objemanje z navijači, vključno z zmagovalko na olimpijskih igrah leta 1992 Kristi Yamaguchi: "Toda ko sem prišel do svetovnega prvenstva, sem naenkrat začutil novo energijo. Počutil sem se mirnega, kot da sem nov človek."

V ženski konkurenci je zmago suvereno slavila Korejka Kim Yu-na, ki v domači deželi uživa status božanstva. O tem pričajo tudi njen nadimek Queen Yu-na (kraljica Yu-na, op. p.) in majhni kronici, ki ju nosi kot uhane. "Prepričan sem, da je celotna Južna Koreja na nogah," je dejal njen trener Brian Orser. In gotovo se ni zmotil, saj je njegova varovanka z 207,71 točke dosegla rekord, odkar so uvedli nov način točkovanja. Ko je zagledala rezultat, je Kimova zaprla oči in odkimavala z glavo, saj verjetno še sama ni dobro dojela, kaj je dosegla. Nato se je zravnala in pomahala navdušeni množici. Ob igranju himne Južne Koreje je jokala. "Ob himni me je vedno sililo na jok, a sem solze nekako zadrževala v sebi. Tokrat, ker so se mi uresničile sanje, mi ni uspelo," je vzhičeno pripovedovala Kim Yu-na.

Kim na ledu deluje zelo elegantno, kot da bi letela, a ima kljub temu veliko moči. Medtem ko druge drsalke pred skokom zmanjšajo hitrost in iščejo ravnotežje, Korejka tega ne stori. Kljub temu izgleda njen pristanek tako, kot da bi se spustila na blazino. "To je moje tretje svetovno prvenstvo. Na zadnjih dveh sem bila jezna sama nase, ker nisem dosegla več. Tudi z manjšo napako mi je tokrat uspelo osvojiti zlato kolajno. Sedaj je moj naslednji cilj zmaga na olimpijskih igrah v Vancouvru."