Toplak je v kratki izjavi za novinarje dejal le, da so „nadzorniki obravnavali vse kritične točke, torej tudi dogovor z bankami, prodajo Marine Koper in revizijo Istrabenza“. „Čeprav o razrešitvi predsednika uprave Igorja Bavčarja še nismo razpravljali, sem prepričan, da bo seja še danes zaključena,“ je okrog pol osme zvečer novinarjem dejal Toplak.

Več v jutrišnji izdaji Dnevnika

Še pred današnjim nadaljevanjem seje je NLB nadzornike seznanila s pismom o nameri, ki predvideva nekatere ključne prihodnje korake v zvezi s sodelovanjem pri finančnem prestrukturiranju Istrabenza. Med zahtevami večine bank upnic so tudi razrešitev predsednika uprave Igorja Bavčarja, določitev zunanjega svetovalca pri pripravi ukrepov finančnega prestrukturiranja podjetja in čimprejšnja izdelava načrta finančne reorganizacije. Že danes dopoldne je Bavčar prek spletne strani ljubljanske borze sporočil, da bo v primeru, če bodo banke in največji lastniki pristopili k dogovoru o ureditvi medsebojnih razmerij med njimi in Istrabenzom, nadzornemu svetu ponudil odstop s položaja predsednika uprave Istrabenza.

Banke zahtevajo zamenjavo uprave Istrabenza

Banke upnice še niso dosegle soglasja o krovnem dogovoru o finančni konsolidaciji Istrabenza, s katerim se je v petek seznanil nadzorni svet. Kot so sporočili iz Unicredit Banke Slovenija, je pismo o nameri, da bodo banke sodelovale v procesu pogajanj z Istrabenzom, v zaključni fazi usklajevanja.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je v primeru dosega dogovora med bankami upnicami in lastniki družbe o finančni konsolidaciji pripravljen odstopiti z mesta prvega moža koprske družbe. Nekatere banke upnice so kot pogoj za sklenitev dogovora o ureditvi medsebojnih razmerij med Istrabenzom, bankami upnicami in tremi največjimi delničarji med drugim postavile tudi zamenjavo vodstva holdinške družbe.

V Kopru medtem poteka seja nadzornega sveta Istrabenza, na kateri razpravljajo o predlogu uprave Istrabenza glede sanacije družbe. Na dnevnem redu je tudi razprava o delu uprave Istrabenza.

Večina bank upnic Istrabenza se je načelno dogovorila o nekaterih ključnih prihodnjih korakih v zvezi s sodelovanjem pri finančnem prestrukturiranju Istrabenza. Te banke so svoj namen o sodelovanju in enotnem skupnem nastopu v procesu finančnega prestrukturiranja opredelile v posebnem pismu o nameri, ki so ga posredovale nadzornikom.

Kot so sporočili iz Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je največja upnica Istrabenza, so glavne zahteve oziroma pogoji bank zamenjava uprave in določitev zunanjega svetovalca pri pripravi ukrepov finančnega prestrukturiranja Istrabenza ter čimprejšnja izdelava načrta finančne reorganizacije podjetja.

S pismom so omenjene banke že seznanile tudi nadzorni svet podjetja, ki prav zdaj zaseda v Kopru.