Posebej dramatična je bila ženska tekma, pred katero sta imeli Švedinja Jonssnova in Nemka Kati Wilhelm po 915 točk, zato je bilo jasno, da bo o končnem vrstnem redu odločala prav 26. tekma v sezoni. Nemka je imela precej boljše izhodišče, saj se biatloncem ob koncu sezone brišejo tri najslabše uvrstitve in njen odbitek je bil precej manjši kot pri Švedinji in zato si je za skupno zmago lahko privoščila tudi malce slabšo uvrstitev.

Jonssnova je dokazala, da ima izjemne živce. Na odločilni tekmi je bila štirikrat na strelišče in zadela je vseh 20 strelov. Hitrejša od nje je bila le Nemka Hauswaldova, ki se je v sezoni 2008/9 dokončno prebila med najboljše na svetu in kljub kazenskemu krogu je imela 15 sekund prednosti pred Švedinjo ter skoraj 27 pred rojakinjo Andreo Henkel. Tudi Wilhelmova ni nastopila slabo, zasedla je šesto mesto, kljub temu pa se je na koncu zgodilo skoraj neverjetno, saj sta obe tekmovalki sezono končali z 952 točkami, Jonssonova pa je osvojila skupno zmago zaradi večjega števila doseženih zmag v sezoni. Wilhelmova je na tekmi med drugim zgrešila prav zadnji, 440. strel v sezoni, kjer je izgubila tudi skupno zmago.

Slovenski tekmovalki Teja Gregorin in Andreja Mali se nista vključili v boj za najvišja mesta. Gregorinova je dobro uvrstitev zapravila po drugem in tretjem krogu, ko se je v kazenskem krogu zavrtela petkrat, na koncu pa dodala še en "izlet" v kazenski krog. Malijeva pa je bila z enim kazenskim krogom visoko po dveh streljanjih, nato pa je zadela le še polovico tarč. Na koncu je bila Gregorinova 26., Malijeva pa 27.

"Tekma bi se lahko končala za nas tudi boljše, saj sta tekmovalki preveč tarč zgrešili v položaju stoje. Teja še vedno čuti boleče pokostnice, nekaj pa je temu botroval tudi precej spremenljiv veter, a pogoji so vedno približno enaki za vse. Vseeno sta se borili do konca in bili zadovoljni že s tem, da sta lahko nastopili na zadnji tekmi sezone. Pomembno je, da sta na solidnem nivoju, kljub obilici tekem, zdržali vse do konca. Še posebej to velja za Andrejo, ki je s 34. mestom precej popravila skupni dosežek iz zadnjih let. Vrhunec smo letos prav gotovo dosegli s Tejino kolajno na svetovnem prvenstvu. Žal je bil njen začetek zaradi zdravstvenih težav precej pod pričakovanji, zato tudi v svetovnem pokalu ni več mogla računati na bistveno višjo uvrstitev. Kljub precej okrnjeni ekipi smo zadržali dokaj visok nivo in v pokalu narodov obdržali kvoto štirih tekmovalk za nastope v naslednji sezoni. S praktično le dvema tekmovalkama v tej sezoni bi težko dosegli več. Jutri se bomo podali nazaj v domovino, kjer imam v načrtu tudi obisk pri biatlonskih mamicah Dijani in Tadeji. Medtem ko Tadeja še čaka na porod, se Dijana počuti odlično in je že začela z lažjimi treningi, predvidoma 1. aprila pa bo pričela tudi že sistematično vaditi. Teji in Andreji bom po naporni sezoni privoščil mesec dni počitka od fizičnih in psihičnih naporov, potem pa se bomo najbrž že kaj zbrali skupaj," je sklepno tekmo ocenil ženski trener Tomaš Kos.

V moški konkurenci Slovenci na sklepni tekmi nismo imeli svojih predstavnikov, saj ima pravico nastopa na tekmi najboljših trideset tekmovalcev. Vnovič je izjemno formo potrdil sloviti Norvežan Ole Einar Björndalen, ki je že predčasno dobil svetovni pokal. Na zadnji tekmi pa je bil spet med najhitrejšimi v smučini, a se je zaradi treh kazenskih krogov moral zadovoljiti s tretjim mestom. Dvojno zmago je s Simonom Ederjem, ki se je veselil prve zmage v karieri, in Dominikom Landertingerjem slavila Avstrija.