Kot poroča Der Spiegel, naj bi švicarski sodnik Michele Falcone, ki je skupaj Felixom Rätzom 13. marca 2004 vodil prvo polfinalno tekmo med BM Valladolidom in Gorenjem iz Velenja, v noči pred tekmo prejel telefonski klic. Poklical naj bi ga Leon Kalin, ki je po končani sodniški poti postal funkcionar Mednarodne rokometne zveze (IHF), letos pa naj bi kandidiral tudi za predsedniško funkcijo v eni od komisij.

Pogovora z Butzeckom ne spomni

Kalin naj bi Falconeju nakazal, da naj Gorenje zmaga na tej tekmi. Švicar trdi, da je pogovor takoj po tem prekinil, zadevo pa prijavil nemškemu delegatu Gerdu Butzecku, ki je vodil tekmo med španskim in slovenskim zastopnikom v evropskem pokalu. Butzeck trdi, da je o zadevi po telefonu obvestil generalnega sekretarja Evropske rokometne zveze Michaela Widererja in mu predlagal, da mu da tudi pisno izjavo o dogodku. Slednji naj bi Butzecku dejal, da bo osebno preveril zadevo, v pogovoru za Spiegel pa je Widerer dejal, da se pogovora z Butzeckom ne spomni, na druga vprašanja pa ni odgovarjal.

Butzeck je prejšnji teden poslal sporočilo na sedež EHF na Dunaju, kjer je ponovil obtožbo o poskusu podkupovanja sodnikov pred tekmo med velenjskim Gorenjem in Valladolidom s strani Leona Kalina.

Kalin se bo odzval na obtožbe

V pogovoru za STA Kalin ni želel komentirati navedb uveljavljenega nemškega medija, dejal je le, da se bo v kratkem odzval na obtožbe. Kot kaže pa Kalin ni bil edini slovenski sodnik, ki mu očitajo vpletenost v tovrstne posle, kot poroča Tagesspiegel so predstavniki tunizijske reprezentance že leta 2003 očitali Darku Repenšku in Janku Požežniku, da sta bila podkupljena na odločilni tekmi afriških kvalifikacijskih tekmah za uvrstitev na olimpijske igre v Atenah leta 2004 med Tunizijo in Egiptom.

Zadeva Falcone je le nadaljevanje zgodbe, ki se je začela z afero v nemškem ligašu THW Kiel. Ta dobiva vse širše razsežnosti. Nemci so za pomoč že zaprosili hrvaške oblasti, da pomagajo pri preiskavi proti zagrebškemu podjetniku Nenadu Volareviću, ki naj bi v aferi deloval pri posredovanju denarja. THW Kiel naj bi mu leta 2007 nakazal kar 92.000 evrov, za katere Volarić trdi, da gre za sredstva, namenjena prestopom rokometašev, a mu nemško tožilstvo ne verjame. Med glavnimi obtoženimi sta še poslovodja Kiela Uwe Schwenker in takratni trener Zvonimir Serdarušić.