Še naprej redno h ginekologu

Njuni cepivi varujeta pred predrakavimi spremembami in rakom materničnega vratu, štirivalentno cepivo proizvajalca MSD pa preprečuje še genitalne bradavice. Minister za zdravje Borut Miklavčič je povedal, da se bodo na pogajanjih, na katerih bo sodeloval skupaj z Inštitutom za varovanje zdravja RS (IVZ), "odločali med stroko in financami". Do zdaj je bilo cepljenje za vse starostne skupine samo samoplačniško (ta možnost še naprej ostaja za vse, ki v brezplačno cepljenje ne bodo vključeni), odmerek pa pri obeh cepivih stane 108,5 evra z DDV. Lani je v Sloveniji vse tri potrebne odmerke dobilo 929 ljudi.

Prvi odmerek cepljenja bodo v prihodnjem šolskem letu deklice dobile pri sistematskem pregledu v šestem razredu osnovne šole, druga dva pa pri posebnih pregledih. Pred cepljenjem jih bodo po besedah prim. dr. Alenke Kraigher z IVZ seznanili še z drugimi preventivnimi dejavnostmi, saj cepljenje ne varuje pred vsemi virusi, ki povzročajo raka materničnega vratu. Tako jih bodo seznanili s pravili varne spolnosti in jim svetovali, naj redno obiskujejo ginekologe, ki jim bodo jemali brise, s katerimi lahko odkrijejo predrakave spremembe. Temu je v Sloveniji namenjen program Zora, ki je število novih primerov raka znižal z 209, kolikor jih je bilo leta 2003, na lanskih 146.

Prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj z ljubljanskega Onkološkega inštituta pojasnjuje, da za rakom materničnega vratu umirajo predvsem ženske, ki se na vabila Zore ne odzivajo: "V začetku težav ni, ko pride do krvavitev in bolečin, pa praviloma odkrijemo že razširjenega raka." Redni obiski ginekologa pa po drugi strani omogočijo, da se pravočasno odkrijejo predrakave spremembe, zaradi katerih zdravijo okrog 2200 žensk na leto. Tudi predrakavih sprememb pa ne gre jemati zlahka, saj je zaradi njih kljub zdravljenju kasneje večja možnost prezgodnjega poroda, je pojasnila Uršič-Vrščajeva. Spomnila je, da virusi HPV poleg raka materničnega vratu med drugim povzročajo še raka grla in zunanjega spolovila.

Z virusi HPV se enkrat v življenju okuži okrog 80 odstotkov ljudi. Od tega jih okrog 80 odstotkov okužbo premaga, pri preostalih pa lahko povzroča različne težave, je povedala Uršič-Vrščajeva. Poudarila je, da število okužb narašča, kar je povezano tudi z vse zgodnejšim začetkom spolnosti pri najstnikih. Uršič-Vrščajeva opozarja, da kondom ne more preprečiti okužbe s HPV, saj ne pokrije zunanjih spolovil: "Vsekakor pa zaščito s kondomom priporočamo ne glede na to, saj ščiti pred mnogimi drugimi spolno prenosljivimi boleznimi."

Na financiranje čaka še več drugih cepljenj

Uvedba razmeroma dragega cepljenja proti HPV (vsako leto naj bi stalo okrog 3 milijone evrov, vsa druga cepljenja skupaj pa Slovenijo na letni ravni stanejo okoli 6 milijonov evrov) znova osvetljuje opozorila, da bi morala biti brezplačna še nekatera druga cepljenja. "Pogledati bo treba, kaj si lahko država privošči, kar pa ni odločitev stroke. Mi se trudimo, da bi uvedli vse, kar je varno in učinkovito," je poudarila Alenka Kraigher.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana so nekatera cepljenja predlagali že večkrat. Predstojnik omenjene klinike prof. dr. France Strle meni, da bi bilo smiselno brezplačno cepljenje proti influenci (gripi) in klopnemu meningoencefalitisu, njegova kolegica prim. dr. Breda Zakotnik pa se zavzema za "brezplačno, prostovoljno cepljenje proti rotavirusu" pri dojenčkih, ki jih morajo zaradi bolezni velikokrat hospitalizirati. "Cepivo stane okoli 160 evrov, česar si starši, ki imajo ob majhnem otroku že tako visoke stroške, sploh ne morejo ali pa si težko privoščijo. To je pomembno tudi z epidemiološkega vidika, ker bi s tem omejili širjenje bolezni na druge prebivalce," opozarja Zakotnikova in pove, da so to pobudo, enako kot pobudo o cepljenju šolarjev proti oslovskemu kašlju, oddali na IVZ, kjer odločajo o tem.