Prepiri s partnerjem ali pa slaba novica o nekom, ki ga ljubimo, lahko vplivajo na naše zdravje, zdravniki pa to stanje opisujejo kot "sindrom strtega srca“. Med letoma 2004 in 2008 je bilo s takšnimi simptomi opaženih 70 pacientov bolnišnic The Miriam Hospital in univerzitetne na Rhode Islandu. Ugotovili so, da sta pred pojavom simptomov kar dve tretjini utrpeli ekstremen čustveni ali telesni stres – vse od družinskih nesoglasij, neprijetnih novic o družinskem članu, pa do bolezni ali pa prometne nesreče.

Vsi so prispeli v bolnišnico s simptomi, podobnimi tistim pri srčnem napadu, vključujoč bolečine v prsih in pomanjkanje sape. A vendar so zdravniki ugotovili, da bolnikom težave niso povzročile dolgotrajnih poškodb mišic, kakor se zgodi pri resničnem srčnem napadu.

Po zdravniški pomoči in določenem času, ki so ga žrtve preživele v bolnišnici (večina je bila
žensk, ki so že bile v menopavzi), so si vse opomogle. "Za zdravnike in kardiologe je najbrž težko narediti diagnozo in zdraviti te paciente, ki trpijo za sindromom strtega srce,“ pravi dr. Richard Regnante, vodja raziskave. "Čeprav se o nejm še vedno učimo, že vemo, da je simptom strtega srca smrtno nevaren le v izjemno redkih primerih, ko morda ne dobijo zdravniške pomoči v prvih 48 urah.“

Strokovnjaki verjamejo, da bi lahko bil ta sindrom posledica ogromne količine stresnih hormonov v srce, zaradi česar bi bilo to oslabljeno ali pa celo na nek način "šokirano“.