Državna tožilka Patricia Scotland je poslancem v Londonu danes v pisni izjavi sporočila, da bo Scotland Yard na njeno zahtevo sprožil preiskavo v zvezi z nedavnimi navedbami Mohameda. Kot je dejala, mora biti preiskava opravljena z "resnostjo in občutljivostjo".

30-letnega Mohameda, ki je bil rojen v Etiopiji, nato pa se je kot najstnik preselil v Veliko Britanijo, so aretirali leta 2002 v Pakistanu zaradi suma, da se je uril v oporišču teroristične mreže Al Kaida in sodeloval pri poskusu izdelave "umazane bombe".

Kot trdi, so ga v Pakistanu in Maroku mučili, za kar naj bi vedel tudi uslužbenec MI5. Mohameda so nato leta 2004 prepeljali v Guantanamo, od koder so ga izpustili februarja letos, od takrat pa okreva na skriti lokaciji v Veliki Britaniji. Proti njemu niso nikoli vložili obtožnice, sam pa trdi, da je nedolžen.

Scotlandova je s preiskavo primera začela že oktobra lani, nato pa je londonsko policijo zaprosila, naj razišče, ali obstajajo dokazi, ki bi upravičili vložitev obtožnice proti uslužbencem MI5. Policija je v odgovoru potrdila, da bo sprožila preiskavo.

Mohamed je medtem že pozdravil današnjo napoved Scotlandove, obenem pa policijo pozval, naj razišče ravnanje najvišjih uslužbencev MI5. Napoved so pozdravile tudi organizacije za človekove pravice, piše nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da je to prvič v zgodovini, da Scotland Yard preiskuje MI5, s katerim ponavadi sodeluje "z roko v roki".

Britanski premier Gordon Brown je sicer minuli teden v odzivu na obtožbe o mučenju ukazal objavo navodil, ki jih imajo pripadniki britanskih obveščevalnih služb ter vojska za ravnanje s terorističnimi osumljenci.