Začetek zgodbe sega v november 2007. Takrat so iz BND po naših informacijah policiji poslali dopis, v katerem naj bi jo Nemci obvestili o utemeljenem sumu enega ali več kaznivih dejanj, pri čemer naj bi v dopisu navedli tudi najmanj eno telefonsko številko slovenskega mobilnega operaterja. Ta je bila po neuradnih informacijah v lasti Zidarja. Za kakšna kazniva dejanja naj bi šlo, nam v minulih dneh ni uspelo uradno izvedeti, eden izmed virov pa nam je zatrdil, da gre za davčne utaje pri tako imenovanih "missing traderjih". Dopis, ki ga je poslala BND, je po Dnevniku dostopnih informacijah tudi v sodnem spisu zadeve Čiste lopata. Nemci naj bi se pri svojih navedbah sklicevali na "anonimni vir".

Obvestilo BND je po naših informacijah slovenskim preiskovalcem služilo kot podlaga za zahtevo za odredbo o prisluškovanju Zidarju, ki so jo poslali na sodišče. Le nekaj dni po tem, ko jo je to odobrilo, naj bi kriminalisti "ujeli" tudi dogovarjanje o razpisu za kontrolni stolp na letališču Brnik. Kot smo že poročali, se je Zidar o prirejanju razpisa decembra 2007 večkrat pogovarjal z Ivanom Demšarjem iz SCT, ki naj bi mu po podatkih kriminalistov dejal, da bo posel dobil, če bo vanj vključil podizvajalca Janeza Bidovca, sicer sorodnika člana razpisne komisije za izbor izvajalca Tomaža Žiberta. Zidar naj bi se nato o popravljanju ponudbe neposredno pogovarjal tudi s Črnigojem, ki je nato enemu izmed sogovornikov pojasnil, da se je Zidar vključitvi zahtevanega podizvajalca upiral in se pri tem skliceval na "prve strani časopisov".

Prav pri teh prisluhih naj bi se zdaj zapletlo. Kriminalisti naj bi namreč imeli le pravno podlago za sledenje elektronskim komunikacijam pri odkrivanju kaznivih dejanj davčne utaje, ne pa tudi nezakonitega dajanja daril, ki bremeni Zidarja in Črnigoja. "Obstajajo zelo utemeljeni razlogi za sklepanje, da za pridobitev odredbe za sledenje elektronskim komunikacijam moje stranke ni bilo podlage. To pa pomeni, da so vsi izsledki pogovorov nezakoniti," je Čeferin včeraj odgovoril na vprašanje Dnevnika, ali Zidarjeva obramba načrtuje vložitev zahteve za izločitev izpiskov telefonskih pogovorov iz dokaznega gradiva. Kot je zatrdil Čeferin, je "o načrtih obrambe prezgodaj govoriti, vendar te možnosti nikakor ne izključuje". Informacije, da je policija odredbo za sledenje elektronskim komunikacijam Ivanu Zidarju pridobila na podlagi obvestila tuje obveščevalne službe, Čeferin ni želel ne potrditi ne zanikati.

"Po oceni obrambe je policija leta 2007 zavedla sodišče z napačnimi podatki, saj če bi sodišče poznalo resnične podatke, nikoli ne bi bila izdana odredba za prisluškovanje. Ta proces je od vsega začetka zasledoval politične in ne pravnih ciljev," je še dodal Čeferin. Črnigojev odvetnik Gorazd Fišer pa je dejal, da "obramba aktivnosti v tej fazi postopka ne bo javno pojasnjevala, zato lahko potrdi le to, da bo zoper obtožnico vložil ugovor".

primoz.cirman@dnevnik.si

 vesna.vukovic@dnevnik.si