Poleg razvrednotenja njenega 26-odstotnega deleža Istrabenza obstaja tudi resna možnost, da bodo družbe iz skupine NFD prek sodišča dosegle začasno odredbo in blokado njenih računov. Pred letom so NFD Holding, Maksima Invest, Daimond in Finetol z Maksimo Holding podpisale pogodbo o finančnem inženiringu, po kateri bi zadnja morala kupiti njihov četrtinski delež Istrabenza za 130 milijonov evrov, vendar je Maksima Holding od te pogodbe enostransko odstopila. Tudi sicer ni nikakršne možnosti, da bi Maksima Holding izpolnila pogodbo, saj ima le še okoli 50 milijonov evrov premoženja in nekajkrat manj kapitala.

Uradnih podatkov o tem, koliko kapitala in koliko dolgov ima Maksima Holding, še ni mogoče dobiti. Konec leta 2007 je imela za 58 milijonov evrov kratkoročnih posojil pri Banki Celje, Banki Koper, Gorenjski banki, NLB in LHB Frankfurt, zastavljene deleže pa v Telekomu Slovenije, Certi, ETI in 9,4 odstotka Istrabenza, kar pomeni, da je imela že pred enim letom zastavljeno okoli polovico premoženja.

Cena, po kateri je imela Maksima Holding zastavljene delnice Istrabenza, se je gibala med 70 in 120 evri (zdaj je vredna 9,6 evra), kar pomeni, da je morala Maksima Holding v zadnjem obdobju pri bankah bodisi zastaviti preostalo premoženje bodisi odplačati svoje dolgove. Zadnje po dostopnih podatkih ni mogoče, saj je Maksima Holding (poleg nekaterih manjših naložb) lani prodala le svoj delež v srbski zavarovalnici DDOR, za katerega je iztržila 25 milijonov evrov. Ker je istočasno kupila za okoli sedem milijonov evrov delnic Intereurope, milijon evrov delnic Istrabenza in plačala okoli štiri milijone evrov obresti na posojila, je Maksimi Holding v najboljšem primeru ostalo za najmanj 33 milijonov evrov posojil.

Na drugi strani je Maksimi Holding samo padec Istrabenzove delnice "odnesel" okoli 120 milijonov evrov kapitala, 15 oziroma okoli 4,5 milijona evrov pa padec delnice Telekoma Slovenije in Intereurope. Tako je po neuradnih ocenah Maksimi Holding ostalo le še okoli sedem milijonov evrov kapitala, medtem ko ga je imela konec leta 2007 za skoraj 128 milijonov evrov.

Z našimi vprašanji smo se včeraj obrnili tudi na predsednika uprave Maksime Holding Nastjo Sušinskega, vendar nam do zaključka redakcije ni odgovoril.

matjaz.polanic@dnevnik.si