Slovenija bo z uvedbo kratkotrajnih vinjet po Vlačičevih besedah izpolnila pogoje Evropske komisije za sprostitev zaustavljenih kohezijskih sredstev in omogočila nadaljevanje ostalih postopkov za pridobivanje sredstev na ostalih avtocestnih odsekih.

Prometni minister je pojasnil, da so bile za tako odločitev pripravljene simulacije, ki so pokazale, da bi ob uvedbi kratkotrajnih vinjet s 1. julijem letos nastal dodaten primanjkljaj v višini približno 11 milijonov evrov. Pri tem minister poudarja, da tako obstoječi kot predlagani novi vinjetni sistem cestninjenja v blagajno Darsa prinašata manj sredstev, kot ga je stari sistem cestninjenja.

SDS: Prometni minister popustil evropskemu komisarju

Poslanec SDS Peter Verlič je v pisnem odzivu na današnjo informacijo vlade, da bo državnemu zboru predlagala spremembo zakona o javnih cestah, ki predvideva med drugim uvedbo sedemdnevnih vinjet, poudaril, da je slovenski prometni minister Patrick Vlačič s tem popustil evropskemu komisarju za promet Antoniu Tajaniju.

Pri odločitvi za tovrstno spremembo vinjetnega sistema namreč po njegovih besedah ne moremo govoriti o tem, da gre za gospodarno odločitev. Povišana cena vinjet pomeni višjo ceno za slovenske voznike, ki uporabljajo slovenske avtoceste, obenem pa pomeni tudi popuščanje pod pritiski tujih voznikov, ki Slovenijo v času dopustov in drugih dela prostih dni le prečkajo. "Žal je s tovrstnim ukrepom sedaj le odprta pot temu, da bo Slovenija postala zgolj tranzitna država," pravi Verlič.

Vlačič: Uvedba vinjet je bila politično darilo prejšnje vlade

Vlačič je ponovil svoje stališče, da je bila uvedba vinjet 1. julija lani politično darilo prejšnje vlade. Zaradi domnevnega diskriminatornega obravnavanja udeležencev v prometu je Evropska komisija zamrznila postopke za odobritev sredstev za gradnjo avtocestnega odseka Slivnica - Draženci v višini 38 milijonov evrov in zadržala vse nadaljnje postopke glede pridobivanja sredstev za druge odseke.

Prometni minister je pojasnil, da so bile za tako odločitev pripravljene simulacije, ki so pokazale, da bi ob uvedbi kratkotrajnih vinjet s 1. julijem letos (predlog je 1. julij, pristojnost za spremembo je na DZ) nastal dodaten primanjkljaj v višini približno 11 milijonov evrov. Pri tem minister poudarja, da tako obstoječi kot predlagani novi vinjetni sistem cestninjenja v blagajno Darsa prinašata manj sredstev, kot ga je stari sistem cestninjenja.