Dejal je, da so se prometne nesreče v zadnjih desetih letih najpogosteje dogajale na cesti Celje-Vrhovo, kjer je življenje izgubilo pet oseb, med Celjem in Dobovcem ter na cesti Latkova vas-Marija Reka. Najmlajša žrtev v teh prometnih nesrečah je imela 14 let, najstarejša pa 78 let.

Herbaj je napovedal, da bodo prav na omenjenih odsekih v prihodnje poostrili kontrolo voznikov, pri katerih bodo ugotavljali hitrost vožnje oz. prekoračitev dovoljene hitrosti in stopnjo alkoholiziranosti. Letos bodo voznike motorjev nadzorovali tudi s helikopterjem.

Po oceni Herbaja so najpogostejši vzroki prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi, neprilagojena hitrost, delež tovrstnih nesreč pa je kar 50-odstoten. Na drugem mestu je nepravilno prehitevanje, sledita pa izsiljevanje prednosti in vožnja pod vplivom alkohola.

Z namenom zagotavljanja večje varnosti voznikom enoslednih vozil kot tudi ostalim udeležencem v cestnem prometu bo Policijska uprava Celje na poligonu v Šempetru aprila letos pripravila predstavitev varne vožnje z motorjem. Vodja izmene na celjski postaji prometne policije Ljubo Poglajen je pojasnil, da so na poligon vabljeni vsi motoristi, njihovi starši in vsi tisti, ki jih zanima vožnja z enoslednimi vozili. Na poligonu bodo pripravili teoretični in praktični del varne vožnje z motorjem.

Po besedah Poglajna bodo v teoretičnem delu predstavljeni elementi varne vožnje, obvladovanja motornega kolesa, izogibanje oviram, zaviranje, vožnja v slalomu, dežju in skupini, saj se motoristi pogosto odločajo ravno za skupinsko vožnjo. Prikazana bo tudi vožnja na simulatorju ter nudenje prve pomoči poškodovanim motoristom.

V praktičnem delu pa bodo uprizorili teoretični del. Na vprašanje, kakšen je odziv na tovrstne policijske preventivne akcije, je Poglajen odgovoril, da so pred štirimi oz. petimi leti pripravili podobno akcijo, nanjo pa se je odzvalo od 700 do 800 motoristov.