V SSN so se odzvali tudi na informacije o tem, da naj predsednik državnega zbora Pavel Gantar ne bi čakal vročitve podpisov, ki so jih zbrali in imajo za njihovo vročitev časa še sedem dni od konca zbiranja podpisov. Kot je dejal predstavnik SSN Lovro Škrinjarič, bi Gantar s takšnim dejanjem kršil zakon.

Kot je še dejal, naj to ne bi bilo nič nenavadnega. Po njihovem mnenju se bo tako tudi predsednik državnega zbora pridružil hitenju predsednika vlade in predsednika države, s katerim si bo Slovenija "močno poslabšala pogajalska izhodišča s Hrvaško".

Na vprašanje, kaj bo od celotne in kot kaže neuspešne akcije imela stranka, je Škrinjarič odgovoril, da njihov osnovni namen kljub drugačnim očitkom ni bila publiciteta, pač pa predvsem zaščita interesov Slovenije, obenem pa se je stranka z nekaterimi odstopi in izstopi tudi notranje prečistila.

Kot je znano, je ustavno sodišče v sredo tudi zavrglo predlog SSN, naj do končne odločitve o pobudi, s katero izpodbija več določb zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, zadrži uveljavitev in izvrševanje zakona o ratifikaciji protokola o pristopu Hrvaške k Natu in prekine zbiranje podpisov za referendum. V SSN napovedujejo, da bodo kljub neuspešnemu zbiranju podpisov vztrajali, da ustavno sodišče odloči o ustavnosti referendumskega zakona.