Urbas je tekmoval v boljši skupini, saj je v zadnjih dveh sezonah dosegal najboljše slovenske uvrstitve (npr. deveto mesto na evropskem prvenstvu v Varšavi, 11. mesto na EP v Zagrebu, 17. mesto na SP v Göteborgu). S tem si je priboril zadostno število točk za letošnje kvalifikacijsko tekmovanje v Los Angelesu in se boril za finale med najboljšimi. To mu je uspelo kljub napaki pri kombinaciji dveh trojnih skokov.

"S tekmovanjem v kratkem programu sem po nekoliko slabši sezoni 2008/09 v primerjavi z minulima dvema po OI v Torinu 2006 zelo zadovoljen. V letošnji sezoni so me pestile različne težave; najprej poškodba v času pripravljalne sezone, nato zaposlitev, ki mi ni dovoljevala primerne prisotnosti na treningu na ledu, pa finančne težave v klubu, ki so omejile število ur na ledu. Ukinili so mi vadbo ob 6:45 zjutraj, ki bi se je ob mojem delavniku v službi vseeno lahko udeleževal. Posledica so bili slabi rezultati na manjših tekmovanjih. Vse to je močno vplivalo na mojo samozavest in na rezultat na EP v Helsinkih," je po nastopu uvodoma povedal Urbas.

"Treningi na pripravah na to veliko tekmovanje so potekali po načrtih trenerke Gordane Smrekar brez kakršnih koli težav, bistvenega pomena pa je bila povrnitev samozavesti in želje po uvrstitvi na OI 2010. Z uvrstitvijo med 24 najboljših na svetu sem dosegel delni cilj, jutri pa me čaka še tekmovanje v prostem programu, kjer bom izvedel osem trojnih skokov. Bistvenega pomena je izvedba čistih trojnih skokov (prve kombinacije treh skokov) ter dveh trojnih axlov; predvsem pa borba do konca 4:30 minute dolgega prostega programa," je še dodal slovenski drsalec.

Urbas bo v prostem programu nastopil kot drugi, Smrekarjeva pa je že s predstavo v kratkem programu zadovoljna. "Sama sem s kratkim programom zelo zadovoljna. Gregor se je zavedal pritiska in pomembnosti tekmovanja. Napravil je manjšo napako takoj v začetku programa z izvedbo dvojnega lutza namesto trojnega, je pa hvalevredno, da se je po tej napaki zbral in kratki program izvedel celo bolje kot kadarkoli doslej. Tekmovanje je bilo zahtevno, saj so se mnogi tekmovalci nanj intenzivno pripravljali. Gre za kvalifikacijsko tekmovanje in konkurenca je bila močnejša kot kadarkoli poprej. Potrdil je, kar je dokazal že na nekaj pomembnih tekmovanjih, da je tekmovalec, ki pod velikimi pritiski ne odpove," je svojega varovanca pohvalila trenerka.

Prireditelji prvenstva pa so že podelili prvi komplet odličij. Med športnimi pari sta slavila Aliona Savchenko in Robin Szolkowy, ki sta kot prva nemška predstavnika po 45 letih ubranila naslov. Pred njima je to uspelo Mariki Kilius in Hans-Jürgenu Bäumlerju v šestdesetih letih minulega stoletja.

Sicer pa sta Nemca (203,48) na glasbo iz filma Schindlerjev seznam premočno ugnala konkurenco, saj sta drugouvrščena Kitajca Zhang Dan in Zhang Hao zaostala več kot 17 točk (186,52). Tretja sta bila Rusa Juko Kavaguti in Aleksander Smirnov (186,39). Savchenkova in Szolkowy sta za naslov prejela 55.111 evrov.