Slovenski cariniki pa so kljub temu našli 35.800 cigaret. Skrite so bile na več mestih: v prirejenem prostoru pod pločevino pri desnem zadnjem kolesu, endoskop je pokazal, da so tudi v prostoru za levim kolesom, našli so jih še za zadnjimi sedeži, pod zadnjim steklom in v rezervnem kolesu.

Voznik in potniki avtobusa, ki se je pripeljal na vstop mejnega prehoda Gruškovje, carinski kontroli niso prijavili ničesar. Člani brežiške mobilne enote so ga temeljito pregledali. Cigarete so našli pod pokrovi votlih delov odlagalnih polic nad sedeži potnikov in v steni voznikove spalne kabine. V teh skrivališčih je bilo 25.600 cigaret. Za pokrovom prezračevalnega kanala so cariniki našli še 26 litrov žganja. Voznik, državljan Bosne in Hercegovine, je povedal, da je cigarete kupil in skril sam, peljal pa jih je v Nemčijo.

Cariniki in policisti na mejnem prehodu Jelšane so pri skupni kontroli hrvaškega avtobusa pri 60-letnem dvojnem državljanu Nemčije in Hrvaške našli orožje in strelivo. Samokres kalibra 7,65 mm je skrival v potovalni torbi, v hlačnem žepu pa je imel pripadajoči nabojnik s šestimi kosi ostrega streliva.

Neprijavljeno trošarinsko blago, cigarete in alkohol, je carina zasegla, orožje in strelivo pa je zaradi nadaljnje preiskave zadržala Mejna policijska postaja Jelšane.