Luka Nagode, Jaka Kos, Matic Kunšek, Lovrenc Pavlin, Rok Zigmund in Jan Ravnik so pod mentorstvom svojega učitelja fizike Timoteja Maroševiča in dr. Mihe Kosa, direktorja Hiše eksperimentov, izdelali zmagovalni znanstveni poskus - s katerim je po fizikalnem principu loma, odboja in interference laserskih žarkov mogoče dobiti štirištevilčno kombinacijo, ki odpira ključavnico sefa.

Jaka Kos je povedal, da jih je za prijavo na tekmovanje navdušil njegov oče, ki redno sodeluje tudi z gostiteljem, znanstvenim centrom Weizmann Institute v Izraelu. "Dijakom sem predlagal sodelovanje in mlade glave so začele proizvajati ideje, ki smo jih dopolnili z izkušnjami Hiše eksperimentov ter jih uresničili," je povedal dr. Miha Kos. Slovenija je na tekmovanju, na katerega se je prijavila 101 skupina iz različnih držav, skozi cilj je prišlo 48 skupin po pet mladostnikov, sodelovala prvič. "Božansko je videti toliko bistrih glav na kupu," je bil navdušen dr. Kos. Poudaril je, da je glavni namen tekmovanja krepitev skupinskega delovnega duha. Nagode je pojasnil, da so se tokrat tekmovanja lotili pilotno in moštvo mladih fizikov izbrali z dogovorom v razredu. "V prihodnje naj bi za to organizirali državno tekmovanje, zmagovalec na njem pa bo šel na mednarodno tekmovanje," je napovedal.

Vsaka tekmovalna skupina je imela nalogo iznajti način za odpiranje zaklenjenega sefa z enim od fizikalnih pojavov in slovenski dijaki so si izbrali svetlobo. Pri nabiranju točk štejejo tako oblikovanje ("vičani" so obliko povezali s temo iz Vojne zvezd) in ocena konkurentov kot znanje iz teorije, ki ga na kraju samem preverja strokovna komisija. Po petmesečnih pripravah so tako osvojili prvo nagrado in dobili tisoč evrov, ki so jih po uradnem delu porabili za ogled Jeruzalema in drugih zabavnih dejavnosti, je povedal dr. Kos.

Na šaljivo vprašanje, ali bi svoj izum uporabili za vdiranje denimo v bančne sefe, je Nagode v enakem duhu odvrnil: "Vse možnosti so še odprte." Uspešne dijake so učenci in učitelji Gimnazije Vič pričakali z bučnim aplavzom. "Razganja nas od ponosa," je zadovoljno priznala ravnateljica Alenka Krapež.