Nedobičkonosno poslovanje Petrola je predvsem posledica naložbe v Istrabenz, ki jim je povzročila 114 milijonov evrov izgube in zaradi katere je iz Petrola "izpuhtelo" za 140 milijonov evrov premoženja. Če bi Petrol svoj tretjinski delež Istrabenza prevrednotil na borzno ceno, bi moral sicer odpisati še dodatne štiri milijone evrov, a je delež prek neodvisne revizije ovrednotil na 44 milijonov evrov (okoli deset odstotkov nad borzno vrednostjo s konca decembra lani). Brez upoštevanja slabitev naložb bi sicer Skupina Petrol lani ustvarila 69,7 milijona evrov dobička iz poslovanja (EBIT) in 120 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) namesto izkazanih 54,8 oziroma 23 milijonov izgube.

Čeprav je od prvotne 186-milijonske "investicije" v Istrabenz Petrolu ostalo le še 16 milijonov evrov, Kryžanowski še vedno meni, da je bila odločitev za prevzem pravilna, saj bi lahko v nasprotnem primeru danes razpravljali o 900 milijonih evrov dolga, ki bi ga namesto Istrabenza imel Petrol. "Ne le, da je bil prevzem Istrabenza dovolj premišljen, v tistem trenutku je bil edini možni izhod pred Istrabenzovim prevzemom Petrola," dodaja.

Zaradi možnosti, da bo Istrabenz končal v prisilni poravnavi oziroma celo stečaju, se zastavlja vprašanje, kako bi to vplivalo na Petrol. Članica Petrolove uprave Alenka Vrhovnik Težak pojasnjuje, da bi v primeru odpisa celotne naložbe v Istrabenz Petrol ustvaril še dodatnih 35 milijonov evrov izgube, vendar bi v tem primeru dobil vrnjenih 37 milijonov evrov odloženih davkov.

Petrol je sicer na pošteno vrednost prevrednotil vse njihove odvisne in pridružene družbe, vendar to, tako Težakova, ni imelo vpliva na dobiček, temveč le na kapital. Do največjih odstopanj je pri prevrednotenju prišlo pri tretjinskem deležu Geoplina, ki so ga prevrednotili z 38,6 na 122,4 milijona evrov, in 49-odstotnem deležu koprske družbe Instalacija (skupna družba z Istrabenzom, pod katero sodi skladišče naftnih derivatov na Srminu), katerega vrednost se je zvišala s sedem na 51 milijonov evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si