Kraljica šprinta Petra Majdič ter princeski Vesna Fabjan in Katja Višnar so po sprejemu v ponedeljek zvečer na letališču Brnik zgodbo o uspehu, veselju in solzah medtem že razlagale medijem, včeraj zvečer tudi Petrinim sokrajanom na velikem sprejemu pred 1000 ljudmi v Dolu pri Ljubljani. "Ko je bilo konec boja za veliki kristalni globus, sem Hudaču sprva rekla, da sem razočarana, a sem se kasneje začela zavedati kaj smo dosegla in sem se mu opravičila. Osem zmag v šprintu in zmaga na 30 km v klasiki sta izjemna dosežka. In še bolezen smo dali čez, kar sem premagala le zato, ker je v meni malo gorenjske trme. Zmagovala sem zaradi izkušenj in želje po zmagi," ponavljala Petra Majdič.

Iz ust tekaške kraljice smo v palači SZS v Podutiku slišali tudi to, da je šport nepredvidljiv, da je bil finale psihična morija, ko so bili živčki na elastiki, da je dosegla več, kot si je upala pomisliti, da je to le korak do naslednje sezone z olimpijskimi igrami. Da je molil za veliki globus, je priznal tunjiški župnik Pavle Juhant, a je bil uslišan z tretjim mestom Kranjca v Planici.

"Ker poraz boli, smo z napadom na leteči cilj v soboto zares tvegali, da bi se obrnilo Petri v prid, a se Kowalczykova ni zlomila. Brez tveganj ni rezultata. Odloča takrat, ko sneg spreminja barve," je odločilne trenutke opisal Hudač in pripomnil, da bodo tekmice zaostale minuto, če bo Kowalczykova še izboljšala tehniko teka. Poljakinja je imela okrog sebe pet osebnih serviserjev, Šveda in štiri rojake, trenerja in še serviserje poljske reprezentance. Za Slovenke so skrbeli štirje. "To ni moja osebna ekipa, ampak za vse enakovredna," je posebej poudarila Madjičeva.

Zanimivo, da so imele po "reorganizaciji" vodstva ekipe (doma je zaradi dogodkov v Liberecu ostal Marko Gracer) vse tri tekačice v Skandinaviji izjemen niz: Majdičeva štiri zmage v petih tekmah, Fabjanova in Višnarjeva pa naj dosežka sezone s 4. in 12. mestom. "Zelo sem vesela, da sem ob takih uspehih del te ekipe," je opisala Katja Višnar. Vesna Fabjan je dodala: "Po dogodkih v Liberecu sem v Lahti odšla še bolj motivirana, odločna in mi je uspelo. Res sem bila tri tedne brez trenerja in še nekoga. Ivan je pač trener Petre in me ne pozna v podrobnostih."

Za Majdičevo ne bo počitka. V prvi polovici aprila bo s serviserjem Marcolinijem spoznavala razmere na olimpijski progi v olimpijskem parku Whistler nad Vancouvrom. Hudač, ki je po "odstavitvi" Marka Gracerja formalno tudi v.d. vodja reprezentance A svetovnega pokala, je zelo previdno odgovoril na vprašanje, kako bo s pripravo celotne zasedbe: "Najprej se moramo med seboj pogovoriti, da bomo nadaljevali delo na zadovoljstvo vseh. Moramo biti previdni, ker gre za olimpijsko leto."

Uroš Ponikvar, predsednik odbora za teke, je medtem še sestavljal urnik za pogovore. Da je sestavni del uspešne tekaške zgodbe, je ponosen tudi Primož Ulaga, poslovni direktor nordijskih reprezentanc. Razkril je, da je letošnja uspešna tekaška sezona stala okoli 570.000 evrov. "Če bomo za novo zbrali 500.000 evrov, bomo zelo veseli," je pripomnil Primož Ulaga in dodal, da prostora za dodatne sponzorje na letečem panoju kraljice in princesk po njegovem ni več.