Medtem ko so minuli konec tedna v Planici končano sezono svetovnega pokala z izjemnimi dosežki zaznamovali skupni zmagovalec in rekorder po številu zmag v eni sezoni (13) Avstrijec Gregor Schlierenzauer, njegov rojak, zmagovalec novoletne turneje in svetovni prvak s srednje naprave Wolfgang Loitzl ter v prvem delu zime odlični Švicar Simon Ammann, pa v slovenskem taboru po končani predolimpijski sezoni z izjemo nekaj blestečih trenutkov Kranjca nimajo veliko razlogov za zadovoljstvo.

Nova sezona se je začela podobno, kot minule - z menjavo glavnega trenerja. Finca Ari-Pekko Nikkolo je zamenjal Matjaž Zupan, ki se je po dveh letih spet vrnil na čelo slovenske reprezentance. V slovenskem taboru kljub skromnejšim nastopom na poletni veliki nagradi pred začetkom zime niso izgubili optimizma in so poudarjali, da je vse podrejeno zimski sezoni. A izkazalo se je, da so bili načrti in želje ter napovedani cilji pred sezono za slovenske skakalce tokrat nedosegljivi. Nanizali so premalo tako želenih in napovedovanih uvrstitev med deseterico, petnajsterico najboljših, nemalokrat so celo ostali brez uvrstitve med dobitnike točk.

Stopničke so bile za Slovence letos povsem zunaj dometa, nihče od reprezentantov se ni niti približal 12. mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, tudi na novoletni turneji niso zbrali niti ene uvrstitve med najboljših deset; v Oberstdorfu in Innsbrucku so končali brez točk, v Ga-Paju je bil Jernej Damjan 25., v Bischofshofnu pa Kranjec 29. Po tako poraznem izkupičku (vsi slovenski skakalci so skupaj osvojili vsega osem točk), najslabšem v zgodovini samostojne Slovenije, je glavni trener Zupan sicer ponudil odstop s položaja, a ga športni direktor Franci Petek ni sprejel in je vnovič poudaril, da se je letos začelo delati na novo in postavljati sistem, ki bo dal najboljše rezultate šele na olimpijskih igrah 2014 v Sočiju.

Sezono končati tam, kjer se je končala

Za nekaj veselja v letošnji sezoni, ki se je začela porazno, končala pa nekoliko bolje, je poskrbel Kranjec na februarskem svetovnem prvenstvu v Liberecu, kjer je vknjižil 11. in 15. mesto, dober je bil na letalnicah in je s stopničkami na zadnji tekmi sezone pred domačimi gledalci pod Poncami povsem upravičil vzdevek "Leteči Kranjec". Preostali reprezentanti, predvsem izkušeni Jernej Damjan, Primož Peterka in Primož Pikl, to zimo niso pokazali veliko, res pa je, da je imel Damjan vse poletje težave s poškodbo. Zato pa so bolje nastopali mlajši; prve točke sta v svetovnem pokalu vknjižila Mitja Mežnar in Robert Hrgota, za njima pa je rod še mlajših skakalcev na čelu s Petrom Prevcem, ki je na zimskem olimpijskem festivalu evropske mladine osvojil dve zlati kolajni - pri ekipni so mu z dobrimi nastopi pomagali še Jaka Hvala, Rok Justin ter Luka Leban.

Zupan si novo sezono želi nadaljevati tam, kjer sej je končala, obenem pa meni, da bo sedaj lažje, saj se je reprezentanca nekako "pobrala". "Na začetku sezone nam ni šlo. Mogoče nam je poletna velika nagrada 'razbila' pripravljalni del na zimo. Nekaj najbolje pripravljenih iz poletne sezone je bilo sicer na vrhu tudi pozimi, Finci pa so, denimo, po povsem ponesrečenem poletju, pozimi zablesteli. Proti koncu sezone smo se vendarle pobrali in jo končali na visoki ravni. Vesel sem, da nam je to uspelo," je po planiškem prazniku poudaril Zupan in dodal: "Delo smo zastavili na daljši rok, zavedam pa se, da mora reprezentanca A dati rezultate v veliko krajšem času. V ozadju nekaj mlajših skakalcev že kaže, da bi lahko prišli 'zraven', želimo jih priključiti in obenem dvigniti raven tudi tistim, ki so v reprezentanci že dlje časa."