"Petra je svetovljanka, ima dar, da veliko govori in tudi lepo pove. Sama se raje držim v ozadju. Tudi Petra želi ločiti šport in zasebnost," se je Vera Majdič branila pozornosti. Zmotili smo jo med peko peciva za sprejem v Dolu, ki bo jutri ob 18. uri. Oče Peter in brat Gašper sta morala tudi v nedeljo, ko bi se vse v Falunu še lahko obrnilo, na delo. Vmes sta odtrgala minutke za ogled prenosa. Mama je komaj čakala, da bo sezone konec. Da bo konec tega vznemirjenja. "Saj veste, kakšni smo ljudje, vedno želimo več in več, če se le ponudi priložnost. Petra je zagotovo storila vse, kar je zmogla. Nikoli si nismo mislili, da bo Petra pritekla tako daleč. To, kar se je dogajalo v tej zimi, pa sploh ne. Ko je bila mlajša, sem ji kar nekajkrat dejala, ko je deževalo, naj v takem ne hodi na trening. Pa me ni nikoli poslušala in še več je trenirala," je opisala mama.

Potem je pokazala še malega "otročička", ki je včeraj v Falunu dobil bratca. Tako kot vsaka dobra mama, ponosna, a skromna. V vasi smo uro po tekmi srečali le mlada sovaščana na rolerjih. "Ne, tekov pa nisva gledala, le kar sva včeraj videla pri poročilih. Je pa šport najlepša reklama za nas, in Petra to naredi zares izvrstno," sta pripomnila. Zanimivo, da tudi v tekaški družini, ki se je včeraj zbrala na 19. Pokljuškem maratonu, kjer je ob skoraj 400 tekačih Petro nasledila Barbara Jezeršek ob Jožetu Mehletu, ni bilo velike evforije in pričakovanj.

"To, kar Petra dosega, se ji moramo globoko prikloniti. A vsi morajo misliti, da bo kaj tudi po Petri," je komentiral Matej Soklič, najboljši slovenski tekač nove dobe po Francu Smoleju, ki v tekaški bum pristavlja lonček kot trgovec. "Ko sem sodeloval z njo, sem videl, da ima v sebi nekaj šampionskega. Kot Ole Einer Bjoerndalen. Vedno je želela kaj več, drugače, bolje in to je znala ceniti in tudi povedati. Med športniki, ki jih poznam, ni enake ali enakega. Zato jo še posebej cenim," je dodal Lojze Oblak, nekdanji serviser za čevlje. Zanimivo, da med sogovorniki nismo našli nikogar, ki bi Petri dajal veliko možnosti za preobrat. V smučarskem teku pač ni veliko preobratov, vsi vedo, da ima telo svoje meje, potem pa sledi še delo, delo, delo.