Selektorica Alja Predan je izmed 32 uprizoritev slovenskih dramskih besedil iz minule sezone glede na kakovost dramske predloge in inovativno režijsko branje ter estetsko domiselnost uprizoritve za Kranj izbrala sedem predstav. Te se bodo potegovale za Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo festivala.

Poleg Smeti na luni se bodo zvrstile še drama Dragice Potočnjak Za naše mlade dame, ki jo je krsto uprizorilo Mestno gledališče ljubljansko, tragikomedija Andreja Hienga Osvajalec v izvedbi SNG Drama Ljubljana, ki nastopa tudi z dramo Niha ura tiha Draga Jančarja, drama Simone Semenič Scott Nisi pozabila, samo ne spomniš se več v produkciji KD Integrali in gledališča Glej ter satirična drama Ivana Cankarja Za narodov blagor v izvedbi SNG Drama Maribor ter prav tako Cankarjeva Hiša Marije Pomočnice v priredbi Silvana Omerzuja in izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča ter umetniškega društva Konj.

Bolj resnoben tekmovalni program bo razvedril humoren in satiričen nabor predstav. To so Slovenec Slovenca gori postavi Mareta Bulca (Maska in SNG Drama Ljubljana), Solistika Branka Završana (Familija in MGL), lutkovni kabaret Matije Solceta Kabaret luknja (Lutkovno gledališče Ljubljana), Življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni ali Tuje hočemo, svojega ne damo Dušana Jovanoviča (SNG Drama Ljubljana) in Najemnina ali We are the nation on the best location Andreja Rozmana Roze.

Vrhunec festivala bo podelitev Grumove nagrade za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo in bienalnega Grün-Filipičevega priznanja za dosežke v slovenski dramaturgiji. Dodatni program bo ponudil uprizoritve slovenskih dramskih predlog v tujih gledališčih. To so Enajsti planet Evalda Flisarja (Teater v kleti, Gradec), Flisarjeva tragikomedija Kaj pa Leonardo? (Gledališče luninega mrka, japonska) in Arija Saše Pavček (Hercegovsko gledališče, Črna gora).

Za soočanje mnenj bodo na voljo okrogle mize o dramski pisavi, o scenski umetnosti in o prihodnosti festivalov, že tradicionalno bodo potekale dramske delavnice in bralne uprizoritve odlomkov besedil, letos nominiranih za nagrado Slavka Gruma. To so dela Hura, Nosferatu Andreja E. Skubice, Nestalno nebo Srečka Fišerja, Najemnina ali We are the nation on the best location Andreja Rozmana Roze, Konec atlasa Tomija Leskovca in 5fantkov.si Simone Semenič.