Za Slovenijo, ki je le 0,9 točke zaostala za četrtouvrščeno Avstrijo, so nastopili Primož Pikl (183,5 m, 169,2 točke), Robert Hrgota (185,5 m, 167,5), Robert Kranjec (206 m, 197,7) in Jernej Damjan (191,5, 180,3). Šesta je bila Nemčija (664,7), vendar z ogromnim zaostankom za slovensko četverico, Finci pa so bili tudi za Japonsko šele na osmem mestu.

Kranjec je nastopil v tretji, predzadnji izmenjavi skakalcev posameznih reprezentanc in se s tem izognil neposrednim dvobojem z najboljšimi v zadnji skupini na čelu z zmagovalcem svetovnega pokala Gregorjem Schlierenzauerjem iz Avstrije. "Moj cilj je bil, da naredim kar največjo razliko v dvoboju z 12 skakalci v moji izmenjavi. To mi je uspelo. Kljub slabim pogojem sem izvedel dobre skoke in imel tudi zelo dolge daljave, kar kaže na dobro formo v zaključku sezone," je menil Kranjec. Najboljši je bil že v poskusni seriji pred tekmo. Z 226,5 m je dosegel tudi največjo daljavo dosedanjih letošnjih nastopov v Planici in le za dva metra in pol zaostal za svojim dve leti starim slovenskim rekordom (229 m).

Po skoku Pikla je bila Slovenija v prvi izmenjavi šele osma, vodili pa so Finci, saj je nekdanji svetovni rekorder Matti Hautamaeki pristal pri 220,5 metra. Približala sta se mu je le Avstrijec Martin Koch (217,5 m) in Norvežan Tom Hilde (209 m), četrto mesto pa je Poljski zagotovil Kamil Stoch. Po drugi izmenjavi je Slovenija pridobila eno mesto, Johan Remen Evensen pa je z edinim poletom prek 200 m te dvanajsterice (216 m) Norveški priskakal prednost pred Finsko (7,6 točke) in Avstrijo (35,1).

Razmere so se zaradi vetra vse bolj slabšale, Kranjec pa je v tretji izmenjavi za več kot 10 metrov presegel vse ostale ter edini skočil prek 200 m. Glede na razmere je dosegel največ, kar je bilo mogoče, ter Slovenijo popeljal na četrto mesto, za Norveško, Poljsko in Avstrijo ter pred Rusijo. Slednji je tretjo stopničko za zmagovalce zagotovil Rus Dimitrij Vasiljev (216,5 m), prek 200 m pa sta letela le še Poljak Adam Malysz (207 m) in Norvežan Anders Bardal (201,5). Tudi v tej zimi izvrstni Schlierenzauer, zmagovalec petkove tekme, ni mogel prek 185 m.

Kranjec je v razveljavljeni zadnji seriji zablestel z 209 metri

V razveljavljeni zadnji seriji je znova zablestel Kranjec in z 209 metri dosegel največjo daljavo ter enega izmed treh poletov prek 200 m; to sta zmogla v prvi izmenjavi le še Norvežan Tom Hilde (204,5 m) in Hautamaeki (205,5 m). "Po daljšem premoru je vodstvo tekmovanja napravilo prav in serijo razveljavilo. Kar malce strah nas je bilo, ker je veter pihal tako močno," je počutje zadnjih 12 tekmovalcev, ki se potem niso spustili po zaletišču, opisal Malysz.

"V poskusni seriji so bili veliko boljši pogoji kot v naslednjih dveh, v katerih sem sicer dosegel solidni daljavi in sem zadovoljen," je povedal Pikl, podobno pa je o razmerah menil tudi Hrgota ter dodal: "V drugi seriji mi je uspel boljši skok. Želim si, da bi v nedeljo pokazal še nekaj več."

Pred prekinitvijo je bila po treh skokih vsake izmed osmih reprezentanc, ki so si zagotovile finale, krepko v vodstvu Norveška, tudi Poljska je imela praktično zagotovljeno drugo mesto, na naslednjih mestih pa so bile razlike zelo majhne. Rusija je imela osem točk prednosti pred Slovenijo, Avstrija je bila na četrtem le 2,4 točke pred gostiteljico tekme, Finci pa so za Slovenci zaostajali le za 4,4 točke.

Damjan je bil zato nekoliko razočaran, ker ni mogel nastopiti v drugi seriji, ko bi lahko Sloveniji zagotovil še višje mesto. "Lahko pa bi bilo tudi slabše, saj so bile razlike majhne, pogoji pa zelo spremenljivi. Tudi dober skok včasih ni zadostoval za dobre daljave. Pogoji za nastop so bili podobni petkovim, ko je veter prav tako preprečil drugo serijo. Mislim, da je žirija ravnala pravilno, ko ni 'silila' s tekmovanjem do konca, saj se veter ni umirjal. Obenem pa je sedaj dokončno jasno, kakšno srečo imamo, da imamo to dolino v Planici, ki kljub zelo vetrovnim razmeram, ki vladajo v Sloveniji, omogoča izvedbo tekme," je menil vodja slovenske ekipe Matjaž Zupan.

Za Kranjcem je bil v poskusni seriji Vasiljev (216,5 m), tretji pa Francoz Emmanuel Chedal (215,5 m). Na 16. mestu je bil Hrgota, 190,5 m), na 18. Pikl (188,5 m); Damjan pa ni skočil. Skakalci so skakali z različnih naletnih mest, prek 200 m pa je poletelo 11 skakalcev. Za prvo trojico so bili Avstrijec Wolfgang Loitzl (213 m), Evensen (212,5 m), Finec Harri Olli (212 m), Schlierenzauer (209 m), Japonec Noriaki Kasai (208 m), Malysz (206,5 m), Nemec Martin Schmitt (206 m) in Rus Pavel Karelin (202,5 m), ki je danes tudi prvi prekoračil magično mejo 200 metrov. Takih skokov je bilo pred 26.000 gledalci tokrat skupaj 23, od tega trije v razveljavljeni seriji, v prejšnjih dveh dnevih pa 40.