Konec naslednjega tedna se bo začela sezona slovenskega državnega prvenstva v reliju. Tako kot v zadnjih letih bo tudi v sezoni 2009, ki bo imela predvidoma šest dirk, uvod na avstrijskem Koroškem v Labotski dolini. Na reliju pa ne bo nastopil državni prvak Tomaž Kaučič, ki je napovedal začasni umik iz tekmovanja.

Prireditelji relija, ki bo pod imenom BP Ultimate Rally doživel že 33. izvedbo, so se predstavili na novinarski konferenci v Ljubljani v okviru avtomobilističnega salona Motor Sport salon. Tako kot v zadnjih sezonah, ko je reli Lavanttal v Labotski dolini štel za slovensko državno prvenstvo, bo tudi letos v Volšperku, Št. Andražu in okolici nastopilo precej slovenskih posadk.

"Vesel sem, da se slovensko prvenstvo spet začenja pri nas. Proga bo v glavnem takšna kot prejšnja leta, pred dnevi sem se sam zapeljal po trasi in zagotavljam, da ni nikjer kakšnih snežnih ali ledenih pasti," je pred začetkom relija, ki se bo odvijal 27. in 28. marca, pojasnil vodja dirke Gerhard Leeb. Za zdaj imajo 106 prijavljenih posadk iz petih držav, med njimi je 28 slovenskih, zato severni sosedje pričakujejo tudi velik odziv slovenskega občinstva. Poleg avstrijskega in slovenskega DP bo teli štel tudi za srednjeevropski pokal Mitropa in pokal Suzuki.

Ljubitelji relija v Sloveniji pa bodo letos na večini dirk prikrajšani za nastope aktualnega državnega prvaka Tomaža Kaučiča. Mariborčan se je odločil, da bo začasno prekinil z dirkanjem na relijih. Letos načrtuje le nastop na domačem tekmovanju v Mariboru.

"Letos me ne bo ne na Lavanttalu, pa tudi ne v državnem prvenstvu. Verjetno bom nastopil samo v Mariboru. Upam, da mi bo uspelo najeti konkurenčen avto. Zaradi tega sem žalosten, ampak ne pretirano. Dirkanju se ne bom kar tako odpovedal, a državno prvenstvo me ne vleče več," je ob predstavitvi relija dejal Tomaž Kaučič in dodal: "Sicer pa je še ogromno možnosti, od razreda S2000 do IRC. Največji izziv v prihodnosti pa bi bil reli Dakar," je razmišljal Kaučič in namignil, da bo finančna plat bistven del načrtovanja športne prihodnosti.

Po uvodu v Labotski dolini (v petek bodo dirkači prevozili šest "brzincev", v soboto pa še osem) se bo sezona v Sloveniji nadaljevala z relijem Saturnus v začetku maja. Po besedah predsednika krovne avtomobilistične zveze AŠ 2005 bo imela sezona 2009 šest postaj, poleg prvih dveh še relije v Velenju, Mariboru, Ajdovščini in Logatcu. Šuster je dejal, da se zaveda težkih razmer za motošport. Kriza se vse bolj pozna tudi v Sloveniji, a je obenem izrazil optimistično prepričanje, da se bo sezona končala po načrtih. sta