"Sramotno je, kar se dogaja Formuli 1,“ je v izjavi McLarnove ekipe zapisal Hamilton in dodal, "težko je verjeti, da bodo nedavne odločitve izboljšale stvari za gledalce ob stezi in na televiziji. Karkoli že pravila skušajo spremeniti, vem, da bodo dirkači vedno dirkali s srcem.“

Nova pravila je negativno kritiziral tudi nekdanji dirkač Ferrarija, Michael Schumacher, ki je sedaj zaposlen kot svetovalec pri podjetju. Pogleda obeh voznikov izražata to, da spremenjenim pravilom nasprotujeta tudi dve največji moštvi v Formuli 1.

Proti spremenjenim pravilom tudi FOTA

FOTA je v sporočilu za javnost zapisala, da se ne strinja z načinom, kako je krovna avtomobilistična zveza spremenila pravila. "Prepozno je, da bi FIA spremenila pravila za sezono 2009, ne da bi pred tem dobila podporo FOTA. O spremembah bi morala odločati vsa moštva formule 1." FOTA je še dodala, da so imela moštva svoj predlog za bolj zanimivo prvenstvo - spremembo točkovnega sistema. Po njihovi zamisli bi zmagovalec dobil 12 točk namesto dosedanjih desetih, s čimer pa se FIA ni strinjala.

"Ekipe si nadvse želijo sodelovanja s FIA. A točkovni sistem za sezono 2010, s katerim bi dosegli večjo atraktivnost našega športa, bi morali definirati skupaj," so še zapisali pri FOTA.

Svet za motošport pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) je pred dnevi sprejel spremembo pravil, tako da o naslovu prvaka med posamezniki v svetovnem prvenstvu formule 1 ne bo več odločalo število zbranih točk, ampak število zmag v posamezni sezoni. Točke bodo pomembne le v primeru, če bi imela dva tekmovalca enako število zmag, slavil bi tisti z več točkami.

FIA bo spremembe vpeljala v sezoni 2010

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je kmalu po kritikah Združenja moštev formule 1 (FOTA) glede spremembe pravil svetovnega prvenstva, po kateri bi svetovni prvak v elitnem avtomobilističnem razredu postal dirkač z največ zmagami in ne tisti z največ točkami, sporočila, da bo nova pravila mogoče vpeljala veljala šele v sezoni 2010.

Moštva formule 1, pa tudi nekdanji in sedanji vrhunski dirkači, so v zadnjem času namenili veliko kritik novemu načinu določanja svetovnega prvaka v F1. FIA se je na to odzvala hitro in sporočila, da je pripravljena spremembo uveljaviti šele v sezoni 2010.

Bržkone jo je v hiter odgovor prisililo tudi dejstvo, da se bo sezona 2009 začela že 31. marca v Avstraliji.