Branko Iskra, ki je bil izbran, da prvi preizkusi letalnico, se po dopoldanski prestavitvi v dolino ni odpravil peš s smučmi na rami, ampak se je po doskočišču zapeljal kar v smukaški drži, da je po 14 dneh znova občutil sneg in se predihal ob zdravstvenih težavah. Da ga bolezen ne položi v posteljo, jo preganja z obiskom savne, popoldne pa mu je zelo narasel adrenalin, ko je, tako kot lani, z 18. naleta krstil letalnico in varno pristal pri 183 metrih. "Vsako letalnico je treba spoštovati. S planiško, ki je ogromna, se ne smeš igrati," je povedal 24-letni Iskra. Za njim je s štirih naletnih mest nižje ob vetru v hrbet in hitrosti 106 km/h skočilo še 19 predskakalcev, ki so svoje polete opravili brez najmanjših težav, kar je potrditev odlične pripravljenosti letalnice. Norvežan Fredrik Bjerkeengen je izenačil dosežek Iskre (183 m), na svoja nastopa sta bila zelo ponosna nordijski kombinatorec Gašper Berlot (171 m) in mladinec Matej Dobovšek (177 m - četrti izid preizkusa). Finec Anssi Koivuranta, letošnji zmagovalec svetovnega pokala v nordijski kombinaciji, še ni skakal, ker je bil s finsko reprezentanco še na poti v Slovenijo.

Medtem ko so preizkušali letalnico, je udarno jedro slovenske reprezentance predstavilo pričakovanja na letališču Brnik (novinarsko konferenco je vodil kar poslovni direktor Primož Ulaga), kamor je bila pot zaradi podrtih dreves in zaprte ceste malce otežena. V današnjih kvalifikacijah ob 11. uri (ob 9. uri začetek dveh serij za trening) se bo za nastop na jutrišnji tekmi, na kateri ima pravico nastopa 40 tekmovalcev, potegovalo deset slovenskih skakalcev: Kranjec, Hrgota, brata Damjan, Pikl, Mežnar, Tadič, Urbanc, Mandl in Judež. Ekipo za moštveno tekmo bo selektor Matjaž Zupan določil po tekmi v petek, medtem ko ima v nedeljo na velikem finalu pravico nastopa le 30 najboljših v skupnem seštevku svetovnega pokala, Slovenija pa kot gostiteljica lahko tekmuje s štirimi skakalci.

Ker je Bloudkova velikanka že nekaj let podrta, so Slovenci ostali brez treninga pred poleti, zato so se na zakone letenja privajali v vlogi predskakalcev na tekmi celinskega pokala na olimpijski skakalnici v Pragelatu v Italiji. "Vsako leto brez skakalnice za trening v Planici nas še bolj oddaljuje od stika z najboljšimi in agonija se še povečuje," je opozoril Matjaž Zupan, ki je reprezentanco zbral sinoči v hotelu Alpina v Kranjski Gori.