Konec tedna Mankoč odhaja na višinske priprave v Francijo, kjer bo skušal nadoknaditi zaostanek zaradi zimskega premora, sredi aprila pa se bo pridružil italijanskemu trenerju Andrei de Ninu, ki vodi najhitrejše evropske plavalce v delfinovem slogu, evropska prvaka na 50 (Čavić) in 100 delfin (Korotiškin) ter Mankoča (srebro na EP 2008). Ob četverici so v skupini ADN Swim Project še Kim Vandenberg (ZDA), Fernando Silva, Fabiola Molina (oba Brazilija) in nekateri drugi vrhunski plavalci. "Nekaj smo morali spremeniti. Že v preteklih letih smo delali s tujimi strokovnjaki. Najprej z Rusom Genadijem Tureckim v Avstraliji in kasneje v Evropi, pa z Izraelci, Nemcem Dirkom Langejem, Madžarom Josefom Nagyem. Nazadnje smo v Sloveniji z Miho Potočnikom in Ronijem Pikcem oblikovali sistem za priprave na Peking. Tega ni več, Sara je odšla, denarja pa ni. Zato smo se odločili, da se pridružimo ekipi uveljavljenih športnikov," je povedal Mankočev trener Dimitrij Mancevič.

"Letošnjo sezono bom izrabil za učenje, saj je še veliko stvari, ki jih ne vem in se jih moram naučiti, če želim zdržati vsaj do Dubaja 2010 ali Londona 2012. Sem že med starejšimi plavalci in na klasičen način ne morem več napredovati. Potrebujem novosti," je opisal Peter Mankoč. Predstavniki Ilirije so orisali tudi sezono drugega vrhunskega plavalca tega kluba, Jerneja Godca. Ta bo letos na univerzi Berkeley diplomiral iz mikrobiologije, zato ima krajšo sezono. Vseeno jo bo začel maja, se junija vrnil v Slovenijo in nastopil tudi na sredozemskih igrah in univerzijadi ter na SP. Nato se bo vrnil v ZDA, kjer se bo začel pripravljati na vpis doktorskega študija.

Na novinarski konferenci so se predstavniki Ilirije dotaknili tradicionalnega klubskega mitinga, ki vsako leto sovpada z obletnico osvoboditvijo Ljubljane. Predsednik kluba Nestor Mankoč je dejal, da bo letošnji miting zadnji na starem objektu. Vse kaže, da se bo v Ljubljani le premaknilo in da bo Ilirija že prihodnje leto imela nov bazen.