"Atletska zveza Slovenije podpira odločitev mednarodnih institucij, z razsodbo CAS je za nas primer končan. Športnici smo omogočili, da se formalnopravno brani, verjamemo pa, da smo se v primeru Helene Javornik odločili pravilno," je uvodoma pojasnil Boris Mikuž, direktor AZS.

Glavna akterka primera Helena Javornik, ki je po razsodbi CAS zaradi eritropoetina suspendirana do 11. junija 2010, je najprej prebrala pismo odvetniške pisarne, ki jo je zastopala v Lozani, v nadaljevanju pa povedala: "Zelo sem razočarana, saj sem ves čas verjela, da bo zmagala pravica. Naj si ob tej priložnosti sposodim stavek pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki je pred kratkim dejal, da ko spregovori denar, pravica obmolkne. Zaenkrat še ne vem, kako se bom odločila v primeru nadaljnje tožbe, a vam lahko zatrdim, da sem bom še naprej borila, da dokažem nedolžnost. Zaenkrat še ne razmišljam o koncu kariere, saj treniram normalno naprej in sem po mojem še vedno najboljša slovenska dolgoprogašica. Ponosna sem na to, kar sem dosegla v 20-letni karieri."

Trener in soprog 43-letne slovenske atletinje Borut Podgornik je spregovoril o nekaterih dejstvih, ki so se dogajala v zakulisju. Od mafijskih sestankov, kot jih je poimenoval, do teorije zarote zaradi sedaj že starega prvega eritropoetinskega primera, ki je Heleni Javornik vzel nastop na evropskem prvenstvu v Göteborgu leta 2006. "Obžalujem pa predvsem dejstvo, da smo dopinškemu trenerju Walterju Maierju dopustili, da je s svojo atletinjo in partnerko Evo Mario Gradwohl sodeloval z nami na treningu," je med drugim na uro in pol dolgi tiskovni konferenci povedal Podgornik.

Svoje videnje sta predstavila tudi izjemna eksperta na področju dopinga Tadej Malovrh, predsednik protidopinške komisije AZS, ter imunologinja in biologinja Vladka Čurin Šerbec, ki je v primeru Helene Javornik sodelovala pri odvzemu vzorca B in na zaslišanju v Lozani. "V tehničnem dokumentu Svetovne protidopinške organizacije EPO 2007 je jasno napisano, kaj vse šteje, da je test pozitiven ali negativen. Dejstvo je, da so na sliki prisotne neke packe, ki jih ne bi smelo biti in ki sprožajo sum o pravilnosti postopka," je med drugim pojasnil Malovrh. "Izgovori, da če ne delaš na WADI, potem ne moreš razumeti nekaterih korakov, me ne prepričajo. Žal mi je zaradi številnih športnikov, ki so lahko nedolžni, a tega ne morejo dokazati. Lahko vam povem le za primer, na katerem sem sodelovala pri pripravi gradiva za obravnavo na CAS in je bila športnica isti dan kot Helena Javornik oproščena zaradi proceduralne napake," je zaključila Vladka Čurin Šerbec.