Naši sogovorniki so včeraj povedali, da naj bi na tak način najverjetneje skušali preusmeriti pozornost od dejanskega motiva za vlom v prostore stranke. Prav vprašanje motiva pa ob vse bolj očitnih znamenjih, da ni šlo za vlom iz premoženjske koristi (vlomilci niso odnesli niti novih računalnikov, ki so jih v SD zamenjali pred kakimi štirinajstimi dnevi, po naših informacijah naj bi v pisarni predsednika stranke Boruta Pahorja ostala nedotaknjena tudi manjša vsota gotovine), sproža vse več špekulacij in možnih teorij.

Predvsem ni jasno, kaj bi lahko vlomilci, ki so najprej onesposobili varnostni sistem ter nato vlomili v vse omare, na sedežu SD iskali. Po neuradnih informacijah vlom ni bil delo amaterskih vlomilcev ali vandalov, temveč naj bi se vlomilci zadeve lotili profesionalno. V vilo na Vrtači so vstopili skozi prostore računovodskega servisa v pritličju, za sabo pa naj ne bi pustili nikakršnih sledi (niti prstnih odtisov, niti odtisov čevljev ali česa drugega). "Sofisticirano so se lotili onesposobitve ne samo varnostne naprave, ampak celotne telefonske povezave," je opozoril Uroš Jauševec. Kljub temu v SD, kot je včeraj dejal tudi predsednik stranke in premier Borut Pahor, še vedno upajo, da to dejanje ni bilo politično motivirano.

"Iskreno, v tem trenutku ne vem, kaj bi lahko iskali," na vprašanja o tem, kakšni dokumenti bi lahko zanimali vlomilce, odgovarja Jaušovec in zagotavlja, da v prostorih SD "ni nikakršnih dokumentov, ki bi bili kakor koli nenavadni". Pri tem pojasnjuje, da delo stranke predvideva nekaj papirologije; med drugim gre za arhive delovanja stranke iz minulih let, tekočo korespondenco... Kot zagotavlja, od dokumentacije, pripravljene za nedeljski kongres stranke, ne manjka nič, prav tako nima podatkov, da bi vlomilci vdrli v strankine računalnike: "Računalniški tehniki zatrjujejo, da v računalniški sistem ni bilo vdora. Seveda pa je to mogoče narediti tako sofisticirano, da v tem trenutku tega ne moremo zanesljivo zanikati," je povedal Jauševec. Obenem je napovedal, da bodo v stavbi na Levstikovi 15 najverjetneje pregledali, ali so kje nameščene prisluškovalne naprave.

Kaj bi torej lahko bil motiv za vlom na sedež SD? Po eni od (bolj ali manj verjetnih) hipotez, ki so zaokrožile včeraj, bi to lahko bil poskus pritiska določenih gospodarskih lobijev na najmočnejšo vladno stranko tik pred imenovanjem nadzornih svetov Telekoma Slovenije, Nove Ljubljanske banke in Zavarovalnice Triglav. Po drugi pa bi stranka morda lahko hranila podatke, ki bi bili obremenjujoči za politično konkurenco...