"Z ekipo se želimo uvrstiti do šestega mesta, lahko se prebijemo tudi kakšno mesto višje. Posamezno bi bili zelo zadovoljni s prebojem med najboljšo deseterico," je napovedal vodja slovenske ekipe Matjaž Zupan in dodal: "V torek smo imeli kondicijski trening, danes pa regeneracijskega, tekmovalci iz nacionalnega 'paketa' pa so imeli krajšo pripravo za četrtkove kvalifikacije."

Slovenski 'orli' se v tej sezoni niso izkazali. Pred štirideseto obletnico velikanke bratov Gorišek je za nekoliko večje obete domače reprezentance na planiškem prazniku poskrbel Kranjec, ki je s petim mestom v nedeljo na letalnici v Vikersundu na Norveškem dosegel najvišjo slovensko uvrstitev v tej zimi. Čeprav si je Avstrijec Gregor Schlierenzauer z nedeljsko zmago predčasno že zagotovil tudi svojo prvo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, pa vse še ni odločeno. Planica bo odločala o dobitniku malega globusa za polete, gledalce pa bo pritegnila tudi možnost izboljšanja svetovnega rekorda Norvežana Bjoerna Einarja Romoerena, ki je 239 metrov poletel 20. marca 2005.

"Svetovni rekord lahko 'pade' le v ugodnih razmerah, sicer pa je na prvem mestu varnost skakalcev. Zaletne hitrosti bodo verjeto nizke, Schlierenzauer pa bi moral imeti pomoč vzgornika, da bi dosegel svetovni rekord. Zaradi padca Schlierenzauerja v Vikersundu bo tekmovalna žirija še bolj previdna. Zelo lepo krivuljo leta ima tudi Finec Harri Olli, ki je pri vrhu med tistimi, ki bi lahko dosegli rekord," je ocenil Zupan.

Robert Kranjec je slovenski rekord (229 m) postavil 23. marca leta 2007 v poskusni seriji v Planici. "Letos še nisem videl profila letalnice, zato težko ocenim, kakšne polete bo velikanka omogočala. Pred dvema letoma sem poletel 229 m in če bi nam tedaj pomagal vzgornik, bi gotovo izboljšali svetovni rekord. Če bodo pogoji idealni, bi lahko Olli skočil zelo daleč. Veliko bo odvisno tudi od tega, s katerega zaletišča nas bodo spustili," je menil Kranjec.

Jernej Damjan je ocenil, da bodo letos svetovni rekord v Planici težko izboljšali. "Skakalni dresi so manjši, manjše so tudi hitrosti. Obenem tekmovalne žirije zelo skrbijo za to, da ne gre daleč. Tudi zaradi Schlierenzauerja," je menil Damjan.

Primož Ulaga, poslovni direktor nordijskih reprezentanc, je dejal, da je velika težava za slovensko ekipo, ker je prehod iz srednjih naprav na velikanko zelo velik. "Žal je 120 metrska skakalnica v Planici podrta in ni mogoče trenirati. Tudi tuji skakalci so v preteklosti prišli v Planico prej, da so na manjši velikanki trenirali. Komaj čakamo na dograditev planiškega centra," je Ulaga izrazil upanje, da bo nordijski center v Planici v bližnji prihodnosti vendarle dobil svojo dokončno podobo, Zupan pa ga je dopolnil: "Z vsakim letom, ko bo Planica ni urejena, se agonija naših skokov podaljša."