Petra Majdič je danes presegla dosedanji najboljši slovenski dosežek v zgodovini, ko gre za zmage v svetovnem pokalu, saj je z zmago na sprintu v Stockholmu vknjižila že 16. najvišjo stopničko, s čimer je s prestola "vrgla" skakalca Primoža Peterko, ki jih je doslej v karieri zbral 15 zmag. Na klasičnem sprintu okrog kraljeve palače v švedski prestolnici za Majdičevo znova ni bilo ovir, iz ritma je ni vrgel niti padec v četrtfinalu, ko se je po trčenju z Japonko Masako Išida s petega mesta v skupini povzpela na drugo, ki je še vodilo v polfinale.

Majdičeva je na progi, ki ji očitno leži, saj je bila tu enkrat že najboljša, enkrat pa je bila druga, naredila vse tako, kot je bilo potrebno. V kvalifikacijah je odtekla deveti čas, nato pa je svojo predstavo do finala le še stopnjevala. V četrtfinalu je vsaj slovenskim gledalcem že zastal dih, ko je po trčenju z japonsko tekmovalko padla, a se je urno pobrala in s petega mesta pritekla na drugo, neposredno za Finko Virpi Kuitunen ter tako napredovala v polfinale. Tam je tekla na tretjem oziroma celo četrtem mestu, a sta ravnini pred ciljem znova "naredili svoje" in Majdičeva je kot raketa švignila na prvo mesto. Druga polfinalna skupina je bila po času precej hitrejša kot prva, tako da sta iz skupine okrog Majdičeve tudi tretja in četrtouvrščena napredovali v finale.

Finale je bil spet zgodba zase. Majdičevi se je nedvomno poznala utrujenost, ko je morala že v četrtfinalu teči na vso moč, a to slovenske "kraljice smučarskega teka" ni ustavilo. Pred vzponom je tekla na drugem mestu, potem so bile kar štiri tekmice izenačene. A znova sta prišla ravninska dela, ki se malo vzpenjata, Majdičeva pa je najprej krenila na drugo mesto, nato pa z močnim in odločnim korakom zmagala. Že šestnajstič v karieri in osmič v letošnjih sprintih je bila najboljša, tudi v skupnem seštevku pa še vedno premočno vodi, saj je bila glavna tekmica za veliki kristalni globus Poljakinja Justyna Kowalczyk danes šele deseta.

"Ko sem zdrava in ko se dobro počutim, ko se telo odziva, tako kot se mora, potem sem nepremagljiva. Da, ta sezona je zame odlična. Tudi konkurenca je dobra, sotekmovalke zelo spoštujem, a danes sem bila znova najboljša. Moja prednost je danes sicer še narasla, a še zdaleč ni konec. To posebno štetje pušča vse odprto do zadnjega dne, do nedelje, ko sezono končamo v Falunu z 10 kilometrov prosto. Vsekakor bo zanimivo vse do konca. Sicer mi ne ustreza ta negotovost, to posebno štetje, ker ne veš, kje si. A igrati moram po pravilih, saj je štetje za vse enako," je po novi zmagi dejala Petra Majdič.

Ta je danes namesto siceršnjih 100 točk, kolikor velja zmaga v svetovnem pokalu, prejela le 50 točk, vendar pa bo na koncu skupna zmagovalka te skandinavske turneje (zadnjih štirih tekem) prejela še dodatnih 200 točk. Poleg tega se tekačice borijo tudi z bonus sekundami, ki še dodatno otežujejo in zapletajo štetje.

Danes je najboljše v karieri nastopila tudi druga slovenska predstavnica Katja Višnar, ki je tekmo končala kot 12. Z zelo dobrim četrtfinalnim nastopom, si je kot "srečna poraženka" po tretjem mestu priborila prvi polfinale v karieri. Tam je tekla skupaj z Majdičevo, skupina pa je bila prezahtevna, zato se je morala zadovoljiti s šestim mestom in malim finalom. Tudi v malem finalu ji je zmanjkalo moči, a je 12. mesto njen doslej največji uspeh. Višnarjeva je tokrat točke svetovnega pokala osvojila devetič v karieri.

V moški konkurenci so bili spet v ospredju norveški smučarski tekači, kjer se je v odsotnosti najboljšega sprinterja sezone Oleja Vigena Hattestada (ta je danes zmagal v malem finalu) najboljše znašel Johan Kjoelstad, ki je "norveški troboj" odločil v svoj prid. Drugo mesto je osvojil John Kristian Dahl, tretji pa je bil Eldar Roenning.

Naslednja tekma finala sezone bo na sporedu že v petek, ko bo v Falunu najprej na sporedu prolog, v soboto sledi dvojno zasledovanje, v nedeljo pa še tekmi na 10 (ženske) oziroma 15 kilometrov (moški).