Skupna izjava o neprejudiciranju meje, katere sprejetje je v torek predlagal Rehn, bi imela težo le s hkratnim umikom Hrvaške z zasedenih delov slovenskega ozemlja in morja ali vsaj z njeno nedvoumno zavezo, da se sporni hrvaški zemljevidi in drugi dokumenti ne bodo uporabljali v primeru reševanja mejnih vprašanj z mednarodno arbitražo ali pred nekim pravosodnim telesom, je danes na novinarski konferenci in kasneje še v izjavi za javnost ocenil Podobnik.

V nasprotnem primeru Slovenija po prepričanju Zavoda 25. junij ne sme umakniti zadržkov, ki jih je za nadaljnje hrvaško približevanje Evropski uniji izpostavila prav zaradi spornih dokumentov.

Zavod je sicer danes še enkrat izrazil zadovoljstvo, da je bil v državnem zboru sprejet sklep, ki govori o tem, da je Slovenija ob osamosvojitvi imela teritorialni stik z mednarodnimi vodami in je med drugim nadzirala celoten Piranski zaliv, zaselke na levem bregu Dragonje in ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi. To namreč "v temelju onemogoča iskanje rešitve mejnih vprašanj v smeri sporazuma Drnovšek-Raćan", saj bi bilo to v nasprotju s sklepom DZ.