Dvainštiridesetletna Javornikova, ki je lastnica vseh slovenskih rekordov na dolgih progah (od 3000 m do maratona), je na novinarski konferenci najprej prebrala sporočilo za javnost, ki so ga pripravili njeni pravni zastopniki, v katerem so oporekali odločitvi CAS, nato pa je dodala tudi svoje mnenje: "Zelo sem razočarana, saj sem ves čas verjela, da bo zmagala pravica. V podzavesti še vedno slišim stavek, ki ga je v pogovoru na televiziji izjavil slovenski pravosodni minister Aleš Zalar: Ko spregovori denar, pravica obmolkne. Zdaj vidim, da je to res. Še vedno vztrajam, da nisem kriva in da v karieri nisem jemala nedovoljenih poživil in sem ponosna na vse rezultate, ki sem jih dosegla v 20 letni karieri."

"Športniki smo v dopinških primerih vedno v podrejenem položaju"

"Zoper CAS je možna tožba pred zveznim švicarskim sodiščem, možnost uspeha pa trenutno še preučujemo. V tem primeru bo šel primer znova na CAS, vendar pred arbitražo v drugačni sestavi. Prepričana sem, da bom šla do konca in bom uporabila vsa možna pravna sredstva. Mednarodna protidopinška agencija (WADA) je kršila vsa osnovne človekove pravice. Bili so že primeru, ko so se športniki obrnili na civilna sodišča in je CAS izgubil tožbe. Taki postopki pa so zelo dolgi. Še vedno normalno treniram, 11. junija naslednje leto pa lahko znova nastopam ne glede na razplet primera," je napovedala Javornikova in dodala: "Športniki smo v dopinških primerih vedno v podrejenem položaju, moramo spoštovati roke in pravila, druga stran pa ne. Arbiter, ki je v mojem primeru zastopal CAS, je v drugih primerih zastopal v obrambi tudi Mednarodno biatlonsko zvezo, kar na civilnih sodiščih ni možno."

Medtem ko bo Javornikova verjetno nadaljevala s svojim bojem, pa je primer za Atletsko zvezo Slovenije (AZS) zaključen. "AZS ne tolerira jemanja prepovedanih poživil. Vsem našim atletom nudimo možnost pravno-formalne pomoči in tako je bilo tudi v primeru Javornikove, Obenem tudi spoštujemo razsodbo CAS, zato je s tem za AZS ta primer zaključen," je pojasnil direktor AZS Boris Mikuž.

Borut Podgornik, mož in trener Javornikove, je povedal doslej javnosti neznano zgodbo sodelovanja z avstrijsko maratonko Evo Mario Gradwohl, življenjsko partnerico Walterja Mayerja. Slednjega je Avstrijska smučarska zveza (OeSV) 16. julija 2007 izključila iz svoje organizacije, ker je bil med četverico odgovornih za dopinški škandal, ki je izbruhnil na zimskih olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu. Na športnih prizoriščih zaradi zlorabe prepovedanih poživil do konca življenja ne bo smel več delovati v Mednarodni smučarski zvezi (FIS). "Oba sta se nama pridružila pred dvema letoma štiri tedne na treningu na Portugalskem, kar sem pozneje obžaloval. Sprva sem bil vesel sodelovanja, saj je Javornikova v vsej karieri večinoma trenirala sama in ni imela primerjav. Po 9. marcu 2008, ko so bile domnevno pozitivne tri atletinje, Gradwohlova, Javornikova in in Avstrijka Susanne Pumper, pa je bilo vse drugače. Mayer me je teden dni pred javno objavljenimi testi poklical in dejal, da so vsi trije pozitivni, nato pa so bili rezultati testov Gradwohlove izrezani," je dejal Podgornik in v nadaljevanju nekoliko podrobneje opisal domnevno manipuliranje Mayerja z vzorci. Podgornik je dajal, da tega niso predstavili na CAS.

Sporna dejstva

Protidopinška komisija AZS je 19. junija 2008 Javornikovo oprostil krivde. Mednarodna atletska zveza (IAAF) je nato primer predala na CAS in Javornikovo začasno suspendiral, primer pa se je nato vlekel zelo dolgo. CAS je 13. februarja pojasnil, da so si arbitri podaljšali rok za sprejem arbitražne odločbe v zvezi s primerom Javornikove do danes, 13. marca letos. Tedaj so kot razlog navedli bolezen predsednika arbitraže. CAS je že 29. januarja podaljšal rok za sprejem odločbe.

Predsednik protidopinške komisije AZS Tadej Malovrh je znova pojasnil nekatere za slovensko stran sporna dejstva, na katera se je pri svoji odločitvi oprl CAS. "Na podlagi slike gela odvzetega vzorca, črtic, se odloča, če je vzorec pozitiven ali negativen. Na sliki spornega vzorca je jasno viden tujek in je zato odločila, da je test v skladu s pravili neveljaven. Črte morajo biti jasno vidne, v primeru naše športnice pa so bile zelo slabo vidne ali ceno nevidne. Te črte se nato prevedejo v številke, s katerimi se določajo vrednosti. Te morajo biti najmanj dvakrat višje od običajnih, tega pa tem testu mi nismo našli," je med drugim odločitev o oprostitvi Javornikove pred slovensko protidopinško komisijo obrazložil Malovrh.

Vladka Čurin Šerbec, imunologinja, ki je sodelovala tudi v primeru Jolande Čeplak, je pomagala tudi Javornikovi. Dejala je, da je bila že deležna napadov tudi v slovenski strokovni javnosti, "češ, kaj se pa greste". Tudi ona je oporekala metodologijo, ki jo uporablja WADA. "Po kriterijih WADA predpisani tehnični elementi v testu Javornikove niso bili doseženi... Če ne delaš v laboratoriju WADA, žal ne moreš enakopravno sodelovati v postopkih... O strokovnih zadevah so presojali trije pravniki, ki so odločali o napakah, ki so nastale v postopku prikazov vzorcev," je navedla Čurin Šerbčeva.

CAS je 13. marca razsodil, da je Javornikova kršila protidopinška pravila IAAF, zato je odločil, da atletinja ne sme nastopati dve leti, rok pa je začel teči 11. junija 2008. Primer se je začel, ko je Javornikova zmagala na polmaratonu, ki je bil 9. marca 2008 na Dunaju (1:11:55). Po pregledu vzorcev iz omenjene tekme je IAAF v sredo, 11. junija, v večernih urah izrekla atletinji začasni suspenz. Protidopinška komisija AZS je nato 18. junija 2008 opravila zaslišanje Javornikove zaradi pozitivnega rezultata na prisotnost rhEPO (rekombinantni eritropoetin, op. p.) v urinu. Po štirih urah in pol zaslišanja je protidopinška komisija AZS odločila, da Javornikova ni kršila protidopinških pravil. IAAF je nato, 21. julija, obvestila AZS, da je do dokončne odločitve CAS slovenska atletinja ponovno začasno suspendirana in se odločitev prenese na CAS. Javornikova je pred tem zadnjič nastopila 19. julija 2008 na odprtem prvenstvu Slovenije v Mariboru in na 5000 m zmagala s 17:12,15.