V sredo bo preizkus letalnice, v četrtek pa uradni trening in kvalifikacije.

Norvežan Bjoern Einar Romoeren je z novim svetovnim rekordom 239 metrov 20. marca 2005 postavil nov mejnik v zgodovini pletov, Finec Janne Ahonen pa je tedaj, prav tako v drugi seriji, poletel celo do 240 metrov, a so ga po padcu morali na nosilih odnesti v ambulanto, na srečo pa je dogodek Finec prestal brez posledic. Potem rekordnih daljav ni bilo več.

Jelko Gros, vodja tekmovanja, je zatrdil, da je v Planici možno skočiti 250 metrov, če bi naklonino primerjali z letalnico v Vikersundu. "Letalnica v Planici pripravljena najbolje doslej. Doskočišče je doživelo majhne spremembe, ker je zapadlo zelo veliko snega. Prej smo imeli stroške z dovažanjem snega, letos pa z odvažanjem. Obenem je sneg dobesedno zmečkal stranske ograje in smo morali narediti nove. Spremenili smo spodnji radij in naklonino, ki sedaj znaša 30 stopinj, kar ustreza zahtevam Mednarodne smučarske zveze (FIS). To pomeni, da bo nekoliko težje pristati pri 230 m, lažje pa pri 240 m. Snega je bilo namreč dovolj za nasutje in to bo ostalo tudi merilo za naslednja leta. Organizatorji smo pripravljeni na vse. Ostalo pa bo odvisno od pripravljenosti tekmovalcev. Upamo, da nam bo pomagala tudi narava. Prireditve ne bo ogrožal veter, ker bo pihal severnik, težave pa predstavlja le južni veter," je pojasnil Gros.

V sredo ob 11. uri bo preizkus letalnice, prvi pa bo tako kot lani skočil Banko Iskra, ki je preizkusil tudi vse letalnice v tej zimi na svetu. Med njimi bo tudi zmagovalec svetovnega pokala v nordijski kombinaciji Finec Anssi Koivuranta, ki si je zelo želel skakati na letalnici, organizatorji pa so mu omogočili nastop med predskakalci, ker je privolil, da bo skakal vse dni. Zavrnili pa so norveška dekleta, ki so si prav tako zelo želela popraviti ženski svetovni rekord.

Rudi Finžgar, generalni sekretar tekmovanja, je dejal, da so 20 odstotkov vstopnic več, kot v prejšnjih letih, prodali v predprodaji, predvsem v Avstriji. "Proračun prireditve je 1.600.000 evrov, iskanje sponzorjev pa ni bilo lahko. Tradicionalni sponzorji prispevajo dve tretjini, za zadnjo tretjino pa je bilo veliko dela. Upamo, da bomo prireditev zaključili s pozitivno ničlo. Končni obračun bo znan mesec in pol po prireditvi. Včeraj smo imeli tudi javno obravnavo prireditve na upravni enoti, kjer nihče izmed lastnikov tekmi ni nasprotoval, zato pričakujem, da bo brez težav izdana tudi odločba za izvedbo," je bil na novinarski konferenci prepričan Finžgar.

Drago Bahun, predsednik izvršilnega odbora nordijskega smučarskega sklada, je dejal, da pričakujejo 50.000 ali celo več gledalcev. "Pričakujemo, da bo še posebej letos paznik, ker praznujemo 40 let velikanke bratov Gorišek. Zato tudi nismo skrivali želje, da bi se približali ali izboljšali svetovni rekord. V četrtek, ko je na programu uradni trening in kvalifikacije, smo z našim sponzorjem Triglavom povabili, kot običajno, slovenske šole. V petek bo prva serija ob 15. uri, nato pa po tekmi, kot tudi ostale dni, druženje in zabava. V soboto in nedeljo bodo tekme tako, kot običajno, v dopoldanskih urah. Želimo si tudi, da bi Robi Kranjec, ki je v dobri formi, z uspešnim nastopom zaokrožil planiški paznik," je zaželel Bahun.

Za nemoten pretok prometa bodo policisti skrbeli že na poti v Kranjsko Goro, pa tudi v sami Planici in okolici. S parkiranjem naj ne bi bilo težav, čeprav so imeli veliko dela z odstranjevanjem velikih količin snega. Parkirnih mest naj bi bilo 2000 za osebna vozila in 120 za avtobuse v sami Planici, v Ratečah za 1000 vozil in 120 avtobusov, na poti do Kranjske Gore še za približno 230 vozil, parkirati pa bo mogoče tudi v Kranjski Gori, od koder bodo z vozili uredili krožni promet do Planice. Organizatorji ocenjujejo, da lahko v tako parkiranih vozilih pride na tekmo v Planico 27.000 ljudi.

Policija poziva, da se ljubitelji poletov v Planici odpravijo pravočasno, ker bo vožnja daljša za dva do dva in polkrat več, kot običajno. Že na poti bodo opravljali preglede za odkrivanje nevarnih predmetov prepovedanih substanc, posebej pa na prireditvenem prostoru v Planici. Poleg policistov, ki bodo imeli ob letalnici tudi posebno informacijsko pisarno, bo za varnost skrbelo še 125 rediteljev in varnostnikov. Organizatorji bodo nadaljevali lansko akcijo in skušali zmanjšati količine popitega alkohola. Zato bodo preprečili vnos večjih količin alkohola in vstop pod skakalnico očitno opitim osebam. V četrtek, ko je dan otrok, pa bo v Planici alkohol povsem prepovedan.