Cene moje žene

Srečno poročenemu moškemu ni hudega, saj njegov denar (po navadi) upravlja mila žena, pač pa je velikokrat precej zmeden. Zlasti ko gre za cene blaga in storitev, čeprav je "vse pod nadzorom".

Žena namreč zapisuje izdatke. Na primer: jogurt, mleko, kruh, solata - 5,20 evra, telefon - 12,08, frizer - 32, sadje - 22,40 evra itd. Taki "drobni" izdatki se do konca meseca povzpnejo, denimo, do 320 evrov. Toda, glej čudo! Na začetku meseca je imela tisočaka, zdaj pa je v denarnici le še stotak. Kje je 680 evrov, vprašam?

In izvem, da se je vse podražilo, da gre za nepredvidene stroške, da ona pač naredi, kar more, da moški nikoli nismo znali dovolj ceniti truda in zaslug, ki jih imajo ženske za vodenje gospodinjstva, pri svojih izdatkih pa da smo neprimerno bolj širokosrčni, celo lahkomiselno zapravljivi. Ob takih priložnostih so obvezno omenjene nepotrebne cigarete, vrčki piva, kozarci vina in žganic, izdatki za nogometne in druge športne tekme…

Nerazumljive so mi tudi cene njenih oblačil in obutve. Meni omenjene cene so silno nizke, sosede pa so mi že večkrat izrazile začudenje, da si lahko privoščimo tako drage. Sicer pa le poredko izvem točno ceno, povedana mi je opisno: "Nekje okoli stotaka…" Pozneje se izkaže, da se je okoli stotaka motal skoraj še ves drugi stotak. "V številkah se tako hitro zmotim," pravi.

In se res. Pri navajanju svoje starosti, denimo, operira z manjšimi števili, ki pa jih, ko govori o svojih znankah, praviloma precej poveča. Ker pa sem že izurjen, točno vem, kdaj moram k njenim številkam dodajati in kdaj odvzemati. Kajti tudi stvari, ki so bile "skoraj zastonj", so požrle kar nekaj denarja. Zato skoraj nikoli ne govori o točnih zneskih, raje uporablja opise: zelo ugoden nakup, skoraj polovična cena, malodane zastonj, neverjeten popust… Zato, pametnejši, popustim tudi jaz, čeprav enako kot grški filozof vem, da nič ne vem.