Kot je poudaril predsednik ZEW Wolfgang Franz, strokovnjaki za finančne trge ugotavljajo, da se upočasnitev gospodarstva bliža koncu. "Recesija bo dno najverjetneje dosegla letos poleti," je po navedbah ameriške tiskovne agencije AP poudaril Franz.

Gospodarske razmere v Nemčiji, ki je največje evropsko gospodarstvo, so sicer še vedno zelo slabe, toda po Franzevih besedah se že kažejo prvi znaki upanja. "Tega ne smemo zanemariti," je poudaril.

Nemčija se sooča z najhujšo recesijo v zadnjih 60 letih. Po napovedih Berlina naj bi se tamkajšnje gospodarstvo letos skrčilo za 2,25 odstotka, nekateri ekonomisti pa so prepričani, da so napovedi nemške vlade preveč obetavne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški inštitut za gospodarske raziskave (DIW) pa je danes po navedbah AP sporočil, da se bo nemško gospodarstvo v prvem četrtletju letos skrčilo za 2,2 odstotka. Negativno rast gospodarstva je pripisati zmanjševanju naročil in posledično padcu izvoza.

Obseg industrijske proizvodnje bi se lahko po napovedih DIW zmanjšal za 8,5 odstotka, medtem ko je v zadnjem lanskem trimesečju beležil 6,8-odstoten padec. Inštitut Nemčiji za letos napoveduje več kot triodstotno krčenje gospodarstva.